Rekordní zápisy Volkswagen Maratonu Praha jsou při jeho nedělních dvacátých narozeninách v ohrožení. „Tak silné závodní pole jsme tady ještě nikdy neměli,“ říká Jana Moberly, manažerka elitních atletů RunCzech běžecké ligy.

Hlavní hvězda Moses Mosop z Keni je druhým nejrychlejším maratoncem všech dob. Po třítýdenní pauze, kdy musel vynechat start v Bostonu, se chystá vrátit se v plné formě v Praze. „Necítím tu takový tlak. Noha ještě chvílemi pobolívá, ale už trénuju a chci běžet co nejlíp. Pokud se to podaří, rád bych časem někde mezi 2:05 a 2:06 zaútočil na rekord závodu,“ řekl.

Ten drží jeho krajan Eliud Kiptanui 2:05:39 z před čtyř let. Také on bude na startu. Spolu s ním pak sedm mužů se zaběhnutými časy pod 2:08.

S nimi dvě vynikající ženy – bývalá vítězka Newyorského maratonu Firehiwot Dado z Etiopie a Flomena Chepchirchir z Keni. „Mají podobná maxima (2:23:15, resp. 2:23:00), což by mohlo přispět k zajímavému vyrovnanému souboji,“ předpokládá Jana Moberly.

Obvyklá trať má epicentrum pod Staroměstskou radnicí. „Jedna drobná změna je v Jateční ulici a pak se ze Staroměstského náměstí již neprobíhá Železnou, ale přímo Celetnou ulicí,“ upozorňuje ředitel závodu Václav Skřivánek.

„Každý web ukazuje jiné počasí. Tak to zbyde na nás, zařídit si svoje. Někde mezi třinácti a patnácti stupni a poběžíme rychle,“ chystá se Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru. „Strávil jsem s maratonem v Praze dvacet let života. Tehdy tu běhali jen moji kamarádi, dnes vidím každý den plné ulice a parky běžců. A Praha má nejvíc zlatých známek IAAF ze všech měst na světě. To je můj největší úspěch.“

V Praze se jako už tradičně běží o české tituly. Tentokrát také o limity na mistrovství Evropy do Curychu. „To je můj hlavní cíl, jdu za ním,“ potvrdil obhájce zlata Jiří Homoláč, který se představí s čerstvým bíbrem na tváři. Bude mít tentokrát zdatné a vyrovnané soupeře. Stejný úmysl mají Jan Kreisinger, Vít Pavlišta a Petr Pechek.

„Já asi na svůj osobák nedosáhnu, ale poběžím o vítězství, moc se těším na atmosféru,“ říká již 40násobná česká mistryně na všech běžeckých distancích Petra Kamínková. Pro ni je to pražská maratonská premiéra.

Maratonský křest zažije poprvé i bývalá dvojnásobná mistryně světa v běhu na 800 metrů Ludmila Formanová. „Těším se moc na atmosféru, vždycky mě to lákalo. Už dlouho jsem si to přála zažít ji přímo mezi běžci. Dala jsem si to jako dárek ke čtyřicátinám. Běžím si to užít a mít z běhu radost. Nemám představu, co mě potká, nedokážu odhadnout, jaký čas, zda to zvládnu pod čtyři hodiny. Ale možná je to lepší, že nevím, jak to může bolet,“ usmála se nyní učitelka z Čáslavi.

Desetitisícové závodní pole ozdobí také řada dalších zajímavých jmen. Horolezec Petr Mašek ho pojal jako přípravu na červencový výstup na vražednou horu K2, politička Kateřina Jacques už je zkušenou běžkyní, stejně jako bankéř a ekonom Zdeněk Tůma, nebo klavírní virtuos Michal Rezek. Celou trať si před sebe vytyčil i bývalý ministr obrany Michal Lobkowitz.

Ve VIP narozeninové štafetě s číslem 20 poběží bývalé světové rekordmanky Ingrid Kristiansen z Norska a Elana Mayer z Jižní Afriky, spolu s držitleme českého maratonského rekordu Róbertem Štefkem a maratonskou nadějí Anežkou Drahotovou. Dále se ve štafetách objeví desetibojařský šampion Roman Šebrle, herečka a zpěvačka Iva Pazderková, nebo badmintonista Petr Koukal. Do běžecké rodiny se připojí i politici.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek se sám postaví na start jako člen štafety. „Doufám, že těch deset kilometrů odběhnu ve zdraví a založím tak tradici, že každý ministr, který přijde po mně, také poběží. Pražský maraton je obrovský fenomén, který podporuje zdravý životní styl a propaguje naši zemi ve světě.“

To oceňuje také pražský radní Lukáš Manhart. „Je to jedna z nejvýznamnějších akcí v Praze a děkujeme celému týmu, který ji nejen pro naši metropoli připravuje.“ Také on v neděli nastoupí na jeden štafetový úsek.

Bohatý program maratonského víkendu doplňuje Sport Expo, veletrh sportovního zboží s řadou autogramiád a besed . Anebo dm rodinný minimaraton na 4,2 km, který startuje v neděli v 9.15, patnáct minut poté, co se tónů Smetanovy Vltavy rozběhne celý maratonský had..

„Jsme rádi, že můžeme v rámci projektu Active Beauty podpořit právě takový projekt,“ uvedla Martina Horká, prokuristka společnosti dm drogerie markt.

Atraktivní průběh závodu zpestří řada novinek. „Můžete poslat povzbuzující vzkaz na runblue.cz nebo fandimemaratonu.cz a on se zobrazí na tabulích na 6. a 36. km,“ připomenula Sylva Marounková z firmy Porsche ČR, zastupující na českém trhu i značku Volkswagen.

Více na runczech.com