O víkendu 17. – 18. května proběhl první ročník charitativně zaměřené sportovní akce Radegastova výzva. Jednalo se o štafetový ultra-trail tříčlenných teamů na 24 hodin v nádherném horském prostředí Moravskoslezských Beskyd. Výtěžek z celé akce pak byl odeslán nadaci Haimaom na podporu dárcovství kostní dřeně.

Zázemí celé akce bylo na chatě Koksař v Trojanovicích u Frenštátu p. R., odkud se závodníci vydávali na 10,2 km dlouhý okruh s pozitivním převýšením 500 metrů. Odstartováno bylo v sobotu v pravé poledne a přesně o 24 hodin později se časomíra firmy Timechip uzavřela.

Na start se i přes silnou nepřízeň počasí a výstrahy meteorologů postavilo 84 teamů z 90 přihlášených, což považujeme za veliký úspěch a vzdáváme tak hold všem zúčastněným, které těch pár kapek z nebe vůbec nerozhodilo, ba právě naopak:

Na čele se dlouho držel team MK Seitl/Vinotéka u Karla, který byl zastoupen známými tvářemi zdejšího Lysacupu – Jirkou Pytlíkem, Víťou Otevřelem a Davidem Flašou. Ještě před sobotním setměním však na první místo poskočili JulboWay-GEKKO ve složení neméně zdatných zkušených borců zdejších hor – Radim Kasalík, Standa Najvert a Aleš Velička. Vedoucí trio uzavírali valašskomeziříčští The Cooling Birds s Michalem Navrátilem, Vašem Martincem a Kubou Valachem.

Team JulboWay-GEKKO si v neděli již pohlídal svůj náskok a s celkem 22 odběhnutými koly (přes 220 km!) v čase 23:05:41,37 ovládl první ročník RV. Druhá skupinka z MK Seitl/Vinotéka u Karla zaznamenala stejný počet kol se ztrátou necelých 28 minut. The Cooling Birds se poprali s celými 20 okruhy a pohlídali si cenné třetí místo.

V kategorii žen suverénně vyhrál team ADIDAS Outdoor Team/Alpisport v zastoupení Kláry Rampírové, Alice Martikánové a Lucky Odehnalové. Tyto drsňačky zvládly plných 18 kol v čase 22:48:41,27 a absolutně se umístily na báječném 10. místě.

V MIXECH podala neméně kvalitní výkon „Veřovská trojka“ ve složení Petr Kašpárek, Miroslav Vrobel a Marcela Pargačová, kteří zvládli 18,5 kola a v celkových výsledcích je najdeme na krásném 6. místě.

Nedělní vyhlášení vítězů a poděkování sponzorům, při kterém bylo odměněno prvních 5 z každé kategorie a celkově, již proběhlo za daleko lepšího počasí, přímo ve venkovních prostorách startu.

Za největší úspěch závodu považujeme nejen to, že vše proběhlo hladce, ale hlavně to, že se díky této akci zapsalo do registru dárců kostní dřeně dalších 12 lidí a neméně jich k tomu bylo motivováno. Z prodeje propagačních náramků se vytěžilo přes 10 000 Kč, které půjdou stejně jako výtěžek celé akce na léčbu postižených leukémií.

Děkujeme tímto úplně všem, kteří se do akce jakkoliv zapojili, čelili Radegastově výzvě a společně dřeli pro dřeň. Možná jsme právě díky vám všem, novým dárcům a celé této události zachránili nejeden lidský život. Líbí se vám tato myšlenka celého závodu? Pokud ano, tak se na vás všechny těšíme zase za rok, při již 2. ročníku Radegastovy výzvy.

Radegastova výzva 2014 aneb 24 hodinová možnost jak otestovat své limity – blog, David Flaša