Ani očekávaný žár nastupujícího léta by neměl spálit chuť elitních světových běžců po kvalitních časech na třetím Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice. Úřadující mistr světa na této trati Geoffrey Kamworor z Keni si dokonce přivezl dva vlastní vodiče. To je poprvé v historii regionálních závodů RunCzech běžecké ligy.

„Až odstoupí, pak se zařídím podle vývoje situace. Jsem dobře připraven, těším se a chci běžet na rekord závodu,“ říká teprve 21letý šampion, bývalý juniorský mistr světa v krosu a muž, který sám jako vodič pomohl před dvěma lety v Berlíně na maratonu ke světovému rekordu Patricku Makauovi.

„Jsem štastný, že tu můžu být. Na vedro jsme zvyklí, poběžíme na maximum bez ohledu na teplo,“ dodal Kamworor. Spolu s ním budou usilovat o nejlepší časy dva běžci s osobními rekordy pod hodinu – předloňský budějovický vítěz Daniel Chebii a Daniel Wanjiru, ten zase vyhrál loni v Karlových Varech.

„Společně by mohli stlačit časy až k 59 minutám,“ přeje si Jana Moberly, manažerka elitních atletů RunCzech běžecké ligy. Kamworor už běžel 58:54, českobudějovický rekord drží Chebii 59:49.

Mezi ženami je hlavní hvězdou Vicoty Chepkemoi ze známé manažerské skupiny Itala Demadonny. „Poběžím, co nejlépe a věřím, že půjdu na svůj osobní rekord (ten je nyní 1:10:09, pozn. red.),“ řekla matka pětileté dcery, která začala se závoděním až po jejím narození. Přiletěla včera z Keni, kde vládnou stejné teploty, takže počasí se ani ona nebojí.

Pozici nejlepšího Čecha touží na domácí trati udržet Jan Kreisinger: „Vždycky jsem si přál tady nějaký pořádný závod, ten tu nikdy nebyl, až teď se mi to konečně splnilo,“ těší se. „Celá trať je rovinatá, jediný výběh je na dlouhý most z křižovatky, běží to tady samo. Podél řeky, když dobře vyjde vítr, se dá běžet hodně rychle. Má být velké teplo, začnu asi pomaleji a uvidím. Ale jsem dobře rozběhaný, rád bych se přiblížil letošnímu pražskému času 1:06:11.“

Jednoznačnou českou favoritkou je svěřenkyně trenérky Aleny Peterkové ostravská matka tří dětí Petra Pastorová: „Aktuální forma je, doufám, dobrá. Karlovy Vary mi před dvěma týdny moc nevyšly. Začala jsem moc volně, chtěla jsem to dohnat a zavařila se. Zítra chci jít tempově a běžet svůj letošní nejlepší čas, pod 1:20 určitě.“

České Budějovice se chystají na obrovský běžecký svátek. „Běh se stal dalším domácím sportem ve městě, nejen kvůli formě na půlmaraton. To je obrovská hodnota. A díky špičkovým výsledkům jsme se dostali i na světovou mapu, takovou reklamu bychom si těžko zaplatili, to je nevyčíslitelná hodnota,“ prohlásil primátor města Juraj Thoma. „Já jsem konzervativní, chystám se opět na rodinný běh. Loni jsem byl lepší než předloni, tak doufám, že se zase posunu.“

Tomáš Synek, brand manager Karlovarských minerálních vod a její značky Mattoni, dodává: „Běhání je vášeň, mění život. My jsme rádi, že Mattoni může být při tom. Já osobně se chystám běžet až v Praze na podzim, desítku. Zatím běhám pro radost.“

Skvělou atmosféru má také dm rodinný běh. Letos startuje v 17 hodin, trať měří tři kilometry a k dispozici zbývají asi čtyři stovky volných startovních čísel. „Poběžím poprvé s dcerou 3 km, začínám se věnovat běhání nejen jako zástupce dm drogerie markt. Jsme partnery všech rodinných běhů RunCzech, ale tady v našem sídelním městě jsem ráda o to víc, že jsem u toho,“ říká Eva Vaněčková, PR manažerka dm drogerie markt.

„Také my jsme rádi, že můžeme být součástí tohoto podniku. Vysíláme na trať běžce i dobrovolníky,“ doplnil Libor Grubhoffer, rektor Jihočeské univerzity, o jehož trofej studenti běží.

Dvoukolová městská trať se nemění. „Je rychlá, zajímavá, líbí se a pojme všechny účastníky,“ potvrzuje Václav Skřivánek, ředitel závodů RunCzech běžecké ligy.

Celkem poběží 4600 běžců, na hlavní závod, startující v 19 hodin, přibylo 300 běžců.“ V 17 hodin dm rodinný běh poběží 1800 účastníků. Mezi nimi i Zdeněk Tůma, ekonom a bankéř, bývalý gólman hokejové reprezentace Lukáš Mensator, nebo jeden z rekordmanů v počtu startů ve fotbalové lize Jiří Povišer.

„Pro nás pro organizátory to rok od roku není téměř žádná změna. Děláme závod na nejvyšší úrovni od začátku. Teď si jen „nalepíme“ stříbrnou známku IAAF, na což jsme hrdí. Jsme rádi, že město přijalo závod za vlastní, to je úžasné a nejdůležitější,“ přidal Tomáš Mirovský, koordinátor závodů RunCzech.