Opět je za dveřmi oblíbený závod v Hradci Králové. Ve městě, kde snad každý jezdí na kole a kde je běžecká kvalita nesporná, bude tato sobota malým svátkem. S přihlášením by zájemci neměli dlouho váhat.

Letos čekají na běžce drobné změny, tou hlavní je změna místa zázemí – letos bude premiérově na Ulrichově náměstí. I trať bude mírně pozměněná, jen času na přihlášení už moc není – jen do zítřejšího pravého poledne nebo do chvíle, kdy se na startovní listině objeví tisíc jmen. Přesně taková je totiž kapacita závodu.

Rodinný závod, to je ono

Na závod klidně mohou přijet s rodiči i děti, pro ně jsou připraveny běhy na 500 a 1000 metrů, kde stejně jako dospělí dostane každý doběhnuvší medaili. Na toto ocenění se ale ostatně mohou těšit i běžci v hlavních závodech na pět a deset kilometrů. Jan Dvořák z organizačního týmu RunTour prozradil, že v prvních dvou závodech v Českých Budějovicích a v Plzni měly unikátní medaile velmi kladný ohlas.

A stejně tak i závody pro děti. „Já vždycky říkám, že RunTour je především rodinný závod,“ říká Jan Dvořák. Kromě závodu bude pro nejmladší účastníky nachystán i dětský koutek a bohatý doprovodný program.

Obhájí Ivana Sekyrová výhru z Plzně?

Podobně jako v Plzni, i v Hradci se na startu objeví elitní česká atletka a olympionička z Londýna Ivana Sekyrová. Poběží desetikilometrovou trať a je škoda, že se tentokrát nezúčastní další špičková běžkyně Květa Pecková. „Mrzí mě to, ale v Ostravě už se objevím určitě,“ slibuje vítězka letošního úvodního závodu v Českých Budějovicích. Ivana Sekyrová si tak může o to více užívat atmosféru závodu, kterou si mimochodem velmi pochvaluje.

V Hradci Králové se ale pravděpodobně objeví i Eva Vrabcová Nývltová, která patřila k nejlepším českým sportovcům na Olympijských hrách v Soči. Že umí běhat nejen na lyžích, potvrdila již na podzim, vyhrála závod RunTour v Praze. Aktuálně tuto běžkyni ještě trochu trápí zdravotní potíže, nicméně závod na pět kilometrů by chtěla běžet. V Hradci ale chybět nebude, když nepoběží, bude „alespoň“ rozdávat autogramy.

Kdo jsou favorité?

Při pohledu do startovní listiny je to jasné – budou jimi tři keňští běžci, kteří se pilně připravují v nedalekém Polsku. Elias Kiptum Muindi, Elisha Kiprotich Sawe a Charles Cheruiyot Toroitich. Respekt budí především posledně jmenovaný. Jeho osobák na desítce je 28:04 minuty. Kdyby svůj výkon zopakoval, překonal by rekord Milana Kocourka (30:03) o celé dvě minuty.

Z předních českých vytrvalců poběží desítku bratři Lukáš a Tomáš Kučerovi a Jan Kohut z Brna, na pěti kilometrech pak bude mít nejnižší startovní číslo východočeský suverén Jiří Čivrný. Startovní listina však stále není kompletní a tak se jen nechme překvapit, zda se v ní objeví ještě další hvězdná jména. Překvapit ale mohou i běžci s vyššími startovními čísly na hrudi – úroveň výkonnostních a rekreačních běžců v Hradci Králové je opravdu vysoká.

Závodu se zúčastní, možná i přímo v pozici běžců, také hradečtí hokejisté, kteří letos hráli premiérově extraligu. Tento tým je v Hradci Králové velmi populární a tak mnoho dalších návštěvníků jistě uvítá autogramiádu, která proběhne po hlavním závodě na deset kilometrů. Tak už víte, kde strávíte sobotní odpoledne?