Čtvrtá etapa začala standardně z tišnovského náměstí ve 14 a 15 hodin. Společně s účastníky absolvoval první kilometry etapy také starosta města pan Tomáš Komprs.

Počasí bylo příjemné, lehce přes 20°C. Etapa se běžela po standardní trase z Tišnova lesem vzhůru až do Maršova, dále po silnici do Lažánek, dolů k řece Svratce a odtud zpět do Tišnova, přes Klucaninu, podél Květnice do Lomničky, přes Šerkovice až do cílové Lomnice.

Etapa se ukázala jako zatím nejkopcovatější, podle Garmina s 1.090 nastou­panými výškovými metry. Na start, ve dvou vlnách, se postavilo celkem 75 maratonců.

Prvním rušivým elementem, který poznamenal všechny účastníky, byl vydatný hodivý děšť, který se chvílemi měnil v průtrž mračen. Příval vody doprovázený poklesem teploty, byl nejen nepříjemný, ale poznamenal také povrch trasy. Úsek vedený po červené turistické značce po skalnatém úbočí nad Svratkou poblíž Šárky byl pro mnohé nebezpečný. Tento úsek, který je i za sucha hůře schůdný, znamenal po přívalu vody významnou překážku. Další přeháňky, které přišly v závěru etapy, již nebyly tak intenzívní.

Dalším rušivým elementem, který poznamenal část běžeckého pelotonu, bylo bloudění. Přestože se trasa etapy oproti minulým ročníkům neměnila, došlo k chaotickému pobíhání běžců mimo značenou trasu. Příčinou bylo duplicitní značení stejnou barvou vytvořené v průběhu Tišnovské etapy Sborem dobrovolných hasičů, kteří ve stejném čase organizovali jejich sportovní akci.

V důsledku toho několik běžců v lokalitě Pravková seběhlo k Maršovskému potoku a ocitlo se následně v Lažánkách, aniž by proběhli občerstvovací stanicí v Maršově. Tím došlo ke kuriézní situaci, kdy běžci běžící po trase mezi Maršovem a Lažánkami potkávali kolegy běžící opačným směrem. Je zřejmé, že duplicitních míst bylo více a někteří maratonci tak absolvovali až 50 kilometrovou­ etapu.

Bohužel vznik takové situace nelze jednoznačně vyloučit, jediné na co se běžec může spoléhat, je sám na sebe. K tomu patří i podrobné prostudování mapy a trasy etapy, včetně jejího popisu. Pokud dojde k nejednoznačnému výkladu značení, je možnost kontroly turistickými značkami. V uvedené lokalitě mezi Pejškovem a Maršovem se běželo také po zelené a červené turistické značce.

Dan Orálek se odpoutal od svých pronásledovatelů již před prní občerstvovací stanicí a neohroženě si doběhl pro etapové vítězství v čase 3:26:49. Michal Kovář zřejmě udělal chybu tím, že Dana nechal utéci, protože následně zabloudil a obsadil až čtvrté místo.

Uvolněné druhé místo tak obsadil s přehledem běžící Josef Cacek (3:39:32) a třetí – poprvé na stupních vítězů – byl Ivan Šarlinger (3:47:50). Celkové pořadí se nemění – vede Dan před Michalem a Pepou.

Ze zahraničních běžců byl nejrychleší Bělorus Roman Asajevič (4:14:26) před celkově devátým Němcem Michael Kienem (4:15:46) a celkově sedmnáctým Slovákem Slavomírem Ružekem (4:31:18).

Mezi ženami byla první Tereza Procházková (4:11:21) před celkově první Zdeňkou Komárkovou (4:12:34) a Miladou Barešovou (4:15:43). V celkovém pořadí mezi ženami je druhá Sigrid Hoffmann z Německa a třetí Alena Žákovská.

Také čtvrtou etapu úspěšně absolvovali běžečtí matadoři Hans Joachim Meyer, Reiner Schädlich, Andrasz Maczo a Sigrid Eichner. Mezi klasifikovanými s plným počtem kilometrů zůstává také Stanislav Juránek. Počet maratonců s plným počtem 169 km se snížil na 46. Celkový počet účastníků ve všech etapách se naopak zvýšil na 136. Běžci uběhli ve čtvrté etapě společně 3.122 km a ve všech etapách celkem již 13.087 km.

Další etapa startuje ve čtvrtek 3.7.2014 od sokolovny v Olešnici tradičně ve 14 a 15 hodin. Etapa obsahuje změnu části trasy, tak doporučujeme důkladné studium mapy. Počasí by mělo být již konečně bez deště a plné sluníčka s teplotami nad 25°C.