Robert Krupička obhájil prvenství ve 33. Lesním běhu v říčanském lese. Mezi ženami Pavla Schorná až v cíli seznala, že zaostala jen tři vteřiny za traťovým maximem. Pod mrakem, ale v teple padl aspoň rekord účastnický, minipark u sokolovny v Radošovicích odbavil za tři hodiny 464 běžců!

Vítěz byl spokojený: „Běželo se mi dobře, zdejší trať se mi strašně líbí. První kolo se šlo na pohodu v pěti lidech. V prvním kopci druhého kola jsem cuknul mladýmu Pomeznýmu. A až jsem se divil, jak se náskok navyšoval.“

Na svůj loňský rekord však nedosáhl. „Mám za sebou středeční desítku v Pardubicích na dráze (31:50), tam se předbíhalo hodně lidí o kolo a docela fučelo… Možná kdybych šel od začátku tady rychleji, dalo by to,“ uvažoval o příčinách.

Po jarním zranění si užívá závodní podzim už zase (téměř) v plné formě. Má za sebou Dolomiten mana, na mistrovství světa v běhu do vrchu byl dvanáctým Evropanem. „Chybělo mi tam 40 vteřin na nejlepší dvacítku, což bylo v mých silách. Ale celkově letos jsem na hodinovém závodě horší o necelou minutu, a to mi chybí k pořádným výsledkům.“ To odpovídá i dnešní ztrátě. Před dvěma týdny byl ještě pátý na otevřeném mistrovství Německa.

Krupička plánuje STRC v Motole a vydržet do Kunratické. „Je to sice úplně jiné než trénuju, ale pro zpestření se těch deset minut dá. Teď už tu výbušnost nemám, abych tam šel po rekordech. Po loňské premiéře jsem ale poučený, abych nepřepálil Hrádek,“ dodal.

Startovní pole ozdobila řada známých tváří, často kompletní rodiny. Tak například Martin Matula, v předvečer havajského Ironmana stále nejlepší Čech na největším triatlonu planety, teď čerstvě otec v očekávání. Anebo kaskadérka a trenérka Hanka Dvorská, která hrála v Troji s Bradem Pittem. A také Radek Urx a Radek Novák z ČTK, dva z mála běhajících sportovních redaktorů. K tomu vedle běžců další lyžaři, vodáci i triatlonisti.

Pavla Schorná nejprve oslavila závodní premiéru tříletého synka Honzíka. Jeho třinácté místo jako by jí přineslo štěstí. „Bylo to krátké, rychlé, zajímavé výběhy, opravdu pěkné,“ pochvalovala si. Přitom ráno zvažovala, zda vůbec vyrazí na start.

„Vrátila se mi nemoc po Beskydech,“ vysvětlila. „Ale běželo se mi dobře. Čekala jsem větší souboj s Kamčou Gregorovou,“ postěžovala si naoko. Aspoň, že si všechny jejich děti společně vyhrály, zatímco se maminy honily po lese. „Hned první stoupání mi utekla a pak se jen vzdalovala,“ uznala soupeřka.

Až v cíli se vítězka dozvěděla, že zůstala jen tři vteřiny za rekordem. Jako obvykle běžela bez hodinek. „Nechtěla jsem to překopnout, byla jsem pak z času překvapená. Přede mnou byla vedoucí skupinka kluků. Někdo se za mnou držel, ale nevěnovala jsem tomu pozornost, šla jsem si podle svého,“ doplnila.

Desátá žena letošního mistrovství světa v běhu do vrchu v Itálii doběhla na jednom okruhu druhá za dorostencem Lukášem Svěchotou ze Spartaku Praha 4 (21:17). Získala i skalp veteránského mistra světa vrchařů a pořadatele, čerstvého šedesátníka Miloše Smrčky (22:16). Ten porazil i o 46 let mladší soupeře… a za rok chystá prodloužení na dvouokruhový race pro všechny kategorie.

Schornou čeká za dva týdny 5 km horský závod v italském Morbegnu nad Lago di Como a pak finále Salomon Trail Running Cupu. Jako tradičně je na programu první listopadovou neděli při 8 km krosu na golfovém hřišti v Praze-Motole.

Lesní běh Říčany – 6. díl STRC: Muži 11 km: 1. Krupička (Salomon) 38:16, 2. Pomezný (Atletika Písek) –1:30, 3. Gaisl (Turnov) –1:49. Ženy 5,7 km: 1. Schorná 21:44, 2. Gregorová (obě Salomon) –47, 3. Nekolová (Nike) –1:42.

+ Přidat závod do tréninkového deníku

Výsledky