Na brněnském výstavišti se v sobotu v rámci veletrhu sportu a Sport life runu konal i běh žen. Závod svého druhu se z Ostravy rozšířil i do dalšího moravského města – Brna, ovšem pod taktovkou jiných pořadatelů.

Pro srovnání s ostravským během se tohoto klání účastnilo méně závodnic. Možná i z důvodu nepříznivého počasí. Takže stejný problém s jakým se potýkali pořadatelé Českého běhu žen při prvním ročníku v Ostravě.

Pětikilometrová trať napříč uzavřeným areálem byla ovšem zajímavá. Nikdy jsem neběžela přímo výstavištěm a už vůbec ne některým z pavilónu. Úplným překvapením byly i schody, které bylo potřeba vyběhnout a seběhnout…ač jich nebylo mnoho, ubralo mi to více sil, než jsem čekala.

Celkovou vítězkou se stala vítkovická Karolína Vachová, která se ujala závodu stylem start – cíl a časomíra se zastavila na 18 minutách a 55 vteřinách. Na paty jí po celý průběh závodu šlapala Irena Pospíšilová z AHA Vyškov, ta doběhla se ztrátou jedenácti sekund.

Bronzovou příčku vybojovala Hana Vejrostová z Lukovan v taky slušném čase pod 20 minut– 19:58.

Mezi juniorkami dominovala patnáctiletá Alice Prokešová z Brna. Stříbro brala s více než dvou minutovou ztrátou Tereza Bělohoubková a třetí doběhla teprve dvanáctiletá Vendula Kamenická.

V soutěži týmů bylo pořadí následující: 1. Voňavé koření (1:00:30), 2. AK Tišnov (1:09,44), 3. ZONE4YOU1Brno (1:17,17).

Obdiv si zaslouží všechny slečny i dámy, které se odhodlaly přijít poměřit své síly, udělat něco pro své zdraví a užít si sportovní den. Nakonec bych vyzdvihla výkon nejstarší účastnice závodu – Evy Cupalové, ročník narození 1947, která zaběhla skvělý čas 29:19.

Doufám, že se časem tyto závody stanou seriálem běhů jen pro ženy a utvoří tak jedinečnou příležitost k častějším „dámským jízdám“.

V nedělním závodě na 10 km se dlouho držela na špici dvojice Daniel Orálek a Jiří Petr, Dan měl však v závěru více sil a s bezpečným náskokem zvítězil s časem 32:34.

Druhý Petr doběhl za 32:43. S téměř dvouminutovou ztrátou skončil na třetím místě Pavel Franc – 34:27.

Mezi ženami měla nejvíce sil Eva Filipiová ze Šumperka, která závod zaslouženě vyhrála v čase 38:16, druhá skončila Patrícia Puklová – 38:44, třetí pak Soňa Vnenčáková – 40:08.

Organizátoři opět odvedli dobrou práci a společně s výstavou probudili usínající běžce, které ponuré podzimní počasí a konec sezóny přivádí už na jiné myšlenky.

Na článku spolupracoval Rostislav Bažanowski.

+ Přidej si svůj běh do tréninkového deníku

Výsledky – 5 km ženy

Výsledky – 10 km

Fotogalerie – sportujsnami.cz