Běh 17. listopadu a Akademické mistrovství republiky v přespolním běhu, to byla náplň sobotního běžeckého dopoledne v pražské oboře Hvězda, kde se přes 300 běžců a běžkyň napříč kategoriemi sešlo na tradičním závodě k výročí oslav sametové revoluce. Hlavní závod ovládli keňští borci běhající za polský SKKS Dorcus Sport. Mezi muži si na 9 km trati pro vítězství doběhl Sirma Haron za 25:43, 4,4 km závod žen ovládla v čase 14:55 Arusei Nancyová.

Ideální běžecké počasí přilákalo početnou skupinu kvalitních domácích závodníků. Nechyběli borci jako Pavlišta, Fejfar, Olejníček, Kučera nebo Janů. Tvrdá a suchá trať slibovala rychlé časy, což potvrdil i v cíli nejrychlejší akademik Lukáš Olejníček. „První kolo se rozběhlo strašně rychle, 3 kilometry za nějakých 8:44. Já jsem probíhal na nějakém sedmém místě a musel se prokousávat vpřed,“ řekl.

Obhájce loňského vítězství z Akademického mistrovství Olejníček nakonec prolétl tratí za 27:05 a za sebou nechal studenty ČVUT a Univerzity Pardubice, Davida Kučeru a Jana Janů. Svůj loňský čas zlepšil o více než 30 vteřin. „Jak se říká, vždycky je těžší obhájit, soupeři si na mě brousí zuby, takže každý rok je složitější. Letos to bylo o to náročnější, že první dva borci byli běžecky trochu jinde,“ poukázal na kvalitu keňských závodníků.

Celkově z Čechů nejlépe dopadl na 3. místě Vít Pavlišta, který za vítězným keňanem Haronem zaostal o víc než minutu a v českém souboji porazil Olejníčka o 7 vteřin. „Měl jsem strach, jestli Vítek taky neběží za akademiky, snažil jsem se ho v závěrečné rovince stíhat, ale už nebyly síly.“ dodal student Masarykovy Univerzity Olejníček.

Zahraniční běžci nakonec získali celkem 5 cenných kovů. Kromě vítězných Harolda a Nancyové brali medaile v hlavních závodě i stříbrný Solomon a v ženách bronzová Agnesová. V kategorii 40–49 vyhrál na 6 km trati protřelý vytrvalec Mulugeta Serbessa.

V ženské kategorii se na stupně vítězů mezi dvě Keňanky vklínila Tereza Čapková z USK Praha s časem 14:55. Její kolegyně z pražského univerzitního klubu a celkově pátá Michaela Drábková se pak stala vítězkou mezi akademičkami. Studentka Pedagogické fakulty UK proběhla tratí za 15:29.

Výsledky – kat. muži 20–39let

Výsledky – AMČR

Výsledky – online všechny kategorie