Vánoční čas, dárky, spěch. Do toho kromě běhání po obchodech, tréninky a nespočet závodů. Od mikulášských, přes vánoční, štěpánské až po silvestrovské. Jak ulevit svým nohám? Vyzkoušejte s námi kompresní elasťáky Mizuno.

Pánské – Mizuno BIOGEAR® BG5000

Zatím jsem neměl příliš zkušeností s běžeckým oblečením z kompresního materiálu, proto jsem byl na kalhoty Mizuno hodně zvědav. Kalhoty jsou celé černé s béžovým lemováním, reflexním logem na stehně a se zipem na konci nohavic.

Uvnitř najdeme také malou kapsičku, a kdyby se vám náhodou zdálo, že potřebujete ještě o kousek stáhnout pas, můžete k tomu využít šňůrku. Materiál je ze 71% polyester a 29% polyuretan, díky čemuž kalhoty dobře odvádějí vlhkost a následně tak nezapáchají.

Ihned po jejich navlečení jsem nabyl dojmu, jako bych na nohách nic neměl. Mezi látku a kůži by se totiž nevešel snad ani list papíru a to je přesně vlastnost, kterou očekávám a vyžaduji. Mám rád, když běžecké oblečení nikde nevlaje či neodstává, a proto jsem se těšil, až v nich vyběhnu na svůj první klus a vyzkouším i jejich funkční vlastnosti. V těch designových totiž obstály na jedničku.

Pocit krásně volných nohou, které nezatěžuje žádná přebytečná látka, přetrvával také při běhu. Přestože by se někomu mohly zdát upnuté až příliš, nijak mě v pohybu neomezovaly a tak jsem si mohl užívat tento pohodový lesní výběh plnými doušky. I když jsem běžel poměrně svižně, tak jsem po návratu domů ani nebyl příliš unaven.

Další den jsem se rozhodl pro další test. Tentokrát už jsem si kalhoty vzal na kvalitní trénink kilometrových úseků. Nejenže jsem trénink odběhal velmi dobře, ale další překvapení mě čekalo pár hodin poté. Nohy zásluhou kompresních kalhot regenerují opravdu rychle, a proto už po pár hodinách můžete klidně vyběhnout na další tréninkovou fázi. Díky těmto skvělým zkušenostem už teď můžu s jistotou říct, že elasťáky budu dále využívat.

Dámské – BIOGEAR® BG3000 LONG TIGHTS)

Tyto dámské elasťáky značí už podle čísla mnohem slabší kompresi, než měly ty pánské. Ale i tak příjemně stahují a chrání svaly před natažením, nebo natržením.

Na první pohled vám sice přijdou jako normální dlouhé černé elasťáky s reflexními zipy u kotníků, ale modré švy stahují různě pevné látky, díky kterým se nohy rychleji okysličují a odbourávají kyselinu mléčnou. Pod koleny je látka jemná a prodyšná. V pase je klasicky guma a z vnitřní strany malá kapsička. Další kapsu naleznete i na zadku, ta už je sice větší, ale třeba dotykáč do ní určitě nenacpete.

Vyzkoušela jsem je při několika druzích tréninku a seděly mi u všech. Nejraději je používám při trénincích v kopcovitém terénu, prostě tam, kde nejvíce dostávají zabrat stehna. Po bočních stranách stehen je totiž materiál, který nejvíce kompresuje.

Tím, že jsou elasťáky čistě běžecké, tak je ale nepoužívám jako potréninkovou rehabilitaci. To bych asi vypadala spíše jako blázen. Ale na těžší úseky, nebo třeba horské běhy určitě doporučuji.