Běžecká euforie nepadá ani na Štědrý den. Na tradiční proběhnutí v Krčském lese v Praze vyrazilo dnes v osm ráno 215 běžců všeho věku. „Nemůžu tomu věřit, nejvíc ve dvaatřicetileté historii,“ děkoval všem jeden z otců zakladatelů Pavel Frček.

Ještě za ranního šera se zdobil stromek u Velkého altánu, zdejší běžecké křižovatky. Svíčky a prskavky potěšily běžce, mrkvičky a semínka zůstaly pro lesní drobotinu. Krátce po osmé se vydal běžecký had na známou pouť přes Hrádek. Asi šest kilometrů zvládli ti nejrychlejší za pětadvacet minut.

„Já byl běhat i včera večer,“ omlouval nezávodní tempo Jan Strangmüller, pořád třetí nejlepší český Ironman na Havaji, teď čerstvý otec druhého potomka. Další se psy, kočáry, dětmi na kolech, nebo přece jen více křížky na krku pomaleji.

Inspiraci hledala Blanka Golobovová, šéfredaktorka magazínu Run. Téměř na domácí půdě nemohl chybět ani profesor Jan Pirk, který pracuje v nedalekém IKEMu. Anebo Pavel Frelich, nedávný český zástupce u Světové banky ve Washingtonu a s dvojčetem Martinem pořád výtečný vytrvalec s půlmaratonem hluboko pod 1:20. Ten doběhl z domova v Kunraticích.

Po doběhu se popíjel čajíček z termosek, uždibovalo cukroví. A pak taky zpívalo za doprovodu trojice muzikantů v obsazení dvě kytary, housličky. Kdo by snad tápal v notových zápisech, dostal předtištěný part. Tichá noc přišla jako přídavek a pak už hajdy ke svátečním stolům. Tak zase za rok. Nebo spíš zítra… někde.