Za rok bude tento tradiční zavírák běžecké sezony slavit kulatou šedesátku a i dneska se jako obvykle tento závod v pražských Riegrových sadech mohl těšit z vysoké účasti, klapající organizace a slavnostní, až happeningové atmosféry posledního dne letošního roku.

„Tady prostě nemůžu chybět,“ vyjádřil myšlenku mnohých účastníků jeden z běžeckých matadorů Tomáš Rychecký.

Na startu z řad favoritů chyběl předloňský vítěz Američan Daniel Noah, či přední český maratonec Petr Pechek, který zde vloni zvítězil v čase 10:46. Prostor pro svá představení tedy dostali jiní, zejména pak pětinásobný mistr republiky v orientačním běhu Jan Šedivý.

„Začátkem prosince jsem se stal otcem a letos po mnoha letech poprvé jsme s rodinou na svátky v Praze. Závod beru jako super zpestření, trať vůbec neznám a doufám, že nezabloudím. A motivace překonání loňského času kolegy Pechka z Kerteamu? Letos na to vůbec nejsou podmínky,“ říkal Honza při předzávodní zahřívače a bylo vidět, že si to chce hlavně užít.

Ženy a dorostenky startovaly zvlášť a oproti mužům měly ke zdolání trať v délce 1350 metrů. Jako první se v cílové rovince vynořila neznámá běžkyně, dobíhající v ostrém tempu a s úsměvem.

„Jsem z Kyjeva a do Prahy mě přilákalo Evropské setkání mládeže Taize. Před večerní modlitbou jsem měla volné odpoledne, tak jsem si zjistila, co se tady dneska běží za závody. Na Ukrajině běhám hlavně běhy do vrchu a to se mi dneska hodilo,“ usmívala se těsně po vítězném doběhu Olga Luts.

A jaký byl boj o medailové posty mezi muži? Český reprezentant v orientačním běhu Honza Šedivý obul chytře tretry do terénu a hned při prvním stoupání po sněhovém podkladu cuknul zbytku startovního pole, a pak už se mu jenom vzdaloval. Do cíle dobíhal s komfortním náskokem a ve vyklusávacím tempu si s tratí 3.4 km poradil v čase 11:16.

„Závod jsem si užil, a protože jsem se s nikým nemusel přetahovat, tak jsem v závěru zvolnil. Škoda, že se do cesty pletli psi, nebo děti na bobech.“ A Honzovy plány na další sezonu? „Uvidím, jak to budu kloubit s rodinnými povinnostmi, svěťák v orienťáku hostí Skotsko, kam je potřeba jezdit trénovat. U tohoto sportu chci ještě rozhodně zůstat, pak koketuju s myšlenkou zkusit si maraton,“ plánoval Honza po dnešním závodě.

Stříbrnou medaili si pohlídal Michal Procházka, ale o bronz svedli tuhý boj dva ultramaratonci Radek Brunner a Michal Kovář, který měl na trati hodně fandů, možná i proto, že běžel s plyšovou maskou lišky na hlavě. Jejich souboj rozhodla vteřina ve prospěch Radka.

Bez zbytečných průtahů se bezprostředně po závodě konalo v prostorách sokolovny Královských Vinohrad slavnostní vyhlášení a tradiční bohatá tombola v moderátorské režii Pavla Frčka.