Máte zkušenost se značkou Nike? Pravděpodobně jste od nich něco na sobě měli, možná stále máte. Nicméně, zkoušeli jste někdy jejich běžeckou obuv? Nike Wild Trial je jednou z možností, jak se seznámit s touto značkou.

Hledal jsem obuv, která by byla dostačující na mé tréninky, přičemž jsem s cenou nechtěl jít příliš vysoko. To je oříšek mnohých lidí. Buď člověk bude nucen stejně koupit dražší, ale kvalitní, nebo levnější a buď se trefí, nebo ne. Před stejným problémem jsem stál také já. Každopádně nyní vím, že jsem se trefil dobře.

Nike Wild Trial je rok starý model. Bota určená pro těžký, až středně těžký terén. Já vyzkoušel rovinu, kopce, zvlněný terén, asfalt, lesní cestu, šotolinu, tartan, štěrk, šutry a na každém terénu se dalo v pohodě běhat. Co se týče váhy, jedna bota váží 290 g. Nejsou úplně nejlehčí, každopádně na noze se dobře nesou a necítil jsem po delší době žádnou zátěž.

Boty jsou vyrobeny ze syntetiky a síťoviny. Někde jsem četl, že by měly být „dýchatelné“ a je pravdou, že nijak významně se mi nohy v nich nezpotily. Dalším nápadným rysem těchto bot je prořezaná podešev, která má docílit lepší přilnavosti, mají to navíc i patentované. Seběh po mokré trávě byl relativně v pohodě a to stejné i na jiném mokrém terénu. Pokud bych ale běhal po mokrých větvích nebo kládách, bylo by to horší. Tam by snad pomohly jedině nesmeky, o ledě ani nemluvě.

Došlap je uváděn neutrální, s čímž úplně nesouhlasím, domnívám se, že jsou určeny i pro supinační typ došlapu, což je přesně to, co jsem potřeboval. Navíc, celý spodek boty je nápadně vyšší, než jiné modely, to při běhání velmi oceňuji a dopady jsou tak velmi jemné. Tloušťka podrážky na patě činí 2 cm.

Vyhovují mi také tkaničky, které po zavání na jeden uzel drží perfektně. Možná si říkáte, že to je nepodstatné, ale když musíte zavazovat boty co kilometr, je to velmi otravné. Většinou to bývá otázka tkaniček, a tak jsem rád, že tyto, od výrobce, jsou optimální a nemusím je měnit.

Co říci závěrem. Nike Wild Trail se jeví jako rozumný kompromis. Cena těchto bot byla 1 099 Kč, v akci. Běžně se dají sehnat od 1 200 Kč – 2 000 Kč. Nabízí příjemný materiál, pevný střih, lehké odpružení a pěkné barevné varianty. Pokud se dokážete spokojit s touto značkou a nemáte specifické podmínky, boty vřele doporučuji.

S Nike mám dlouholeté zkušenosti a musím říci, že boty vydrží poměrně dost dlouho. Samozřejmě, vše záleží na běžeckém objemu, na terénu a také na tom, zda sáhnete po těch správných. Musím tedy konstatovat, že jsem překvapen více, než jsem očekával. Což je jen a jen pozitivní.