Před Vánocemi se redakci Bezvaběhu dostaly do rukou dva páry bot Roclite 312 gtx od Inov-8. Díky agresivnímu vzorku podešve a gore-texové membráně je jednoznačně určen do extrémnějších podmínek a na off-road běhy. Kromě sněhu, bláta a mokra, by si tyto boty měly poradit i se všemi dalšími typy povrchů a s průměrným tlumením a sklonem 9 mm jsou vhodné pro všechny typy běžců, včetně běžců s nadváhou. Pojďme se podívat, jak si boty vedly v praktickém testu.

První dojmy

Pro testování volili testeři z devadesáti procent pouze terén, a asfaltu se vyhýbali jako čert kříži. Běhalo se především v hlubokých lesích za Svatým Kopečkem u Olomouce, které svým charakterem a profilem tras připomínají hory. Je to oblíbená tréninková lokalita i pro naši přední vytrvalkyni Petru Kamínkovou. Druhý pár bot se dostal do terénu v okolí Zábřeha n/M.

Už při nazouvání noha do boty hladce vklouzla a ihned překvapila velmi příjemným pocitem komfortu. Zavazování plochými a poněkud klouzavými tkaničkami bylo trošku nezvyklé, a tak jsme uzel ještě raději prostrčili pod šněrování. „ Při prvním rozběhnutí je znát o něco vyšší hmotnost (312 g), poněkud tužší konstrukce a vyšší pata (sklon 9 mm), jelikož jsem byl zvyklý na Inov-8 Trailroc 255“, prozradil jeden z běžců. Přestože bota váží 312 g, je údajně nejlehčí svého druhu na trhu!

Stabilní, pevný a nenasákavý svršek je velmi odolný mechanickému poškození, což jsme prověřovali běháním v lese mimo cesty i přes nepříjemné ostružiní a jiné porosty. Neabsorbuje téměř žádnou vlhkost a je navíc doplněn Gore-tex membránou. „Při prvním přeběhu vodou, bahnem a kaluží voda vůbec neprosákla, a pokud ano, tak jen přes jazyk.“, zaznělo k testované botě. Proto výrobce doporučuje boty kombinovat s lehkým ponožkovým návlekem Inov-8 Debrigaiter 32. „Jen tak mají boty s membránou nějaký smysl. Výrazně se tím zvýší funkčnost, komfort a pohodlí při běhu“, zdůrazňuje výrobce.

Bahenní lázně i přeběh řeky

Teplý prosinec s deštěm nám sice téměř nedovolili běhat ve sněhu, ale o to víc jsme mohli prověřit schopnosti těchto bot v extrémním hlubokém bahně, jaké vídáme třeba na cyklokrosech v Belgii. Naopak v lednu už jsme plně testovali v hlubokém sněhu. Při dlouhých několikahodinových bězích v lese, kdy v únavě už jen těžko kontrolujeme povrch, se hodí velmi agresivní a řidší vzorek podešve. Roclite 312 gtx má kromě středu po celé ploše podrážky hranaté „špunty“ různé velikosti a tím má fantastický kontakt s podložkou, zejména pak na blátě, mokrém kamení, sněhu a ledu. „Můžu potvrdit, že tento vzorek opravdu spolehlivě drží i v těch nejhorších podmínkách. Někdy to sice lehce uklouzlo, ale vždy se boty včas zastavily a nikdy jsem nespadl. Schopnost samočištění je taky přijatelná“, potvrdil jeden z testujících.

Přebrodění řeky potvrdilo známý fakt, že gore-texová membrána sice nepustí vodu dovnitř, ale pokud vteče vrchem, už tam zůstane. Takže zbytek tréninku musíte snášet běh ve čvachtajících botách.

Ostrý test: Brtnické ledopády a Olomoucký Yetti

Krosový závod Olomoucký Yetti byl prvním ostrým testem. Trať závodu nebyla pevně daná a tak se běželo i mimo cesty: krátké prudké seběhy a výběhy, skoky přes potok, běh přes mokrou louku, nebo prodírání se houštím. Boty nepromokly a při dlouhém seběhu po namrzlé cestě nebo v bahně neujížděly. I při závodě boty se svou vyšší váhou obstály výtečně. Na asfaltu jsou sice mírně těžkopádné, ale i tak měly odpich. To potvrzuje i výrobce: “Stejně jako ostatní boty Inov-8, mají i tyto předtvarovanou zónu ohybu, čímž by mělo být docíleno efektivnějšího a pohodlnějšího ohybu celé boty při běhu, resp. chůzi.“.

Na závěr testování jsme boty podrobili zkouškou nejtěžší. Rozhodli jsme, vzít je na známý ultra trail Brtnické ledopády, což v reálu obnášelo 120 km dlouhou trasu s převýšením 4400 m). Tady jsme konečně mohli vyzkoušet přednosti GTX membrány v zimních podmínkách. V první půli se většinou běželo sněhem, ale nebylo ho zase tolik, takže kotníkové návleky ani nechyběly. Sníh a voda se dovnitř nedostali. Tady fungoval Gore-tex na jedničku.

„Při traverzování terénem se bota na noze lehce smekala do strany.“, prozradil ke zkušenostem ze závodu jeden z testujících. Pro svižnější nebo techničtější běh v terénu je tedy lepší si provléct tkaničky i posledními dírkami. Bota líp sedí na noze a nehrozí podvrtnutí.

Kamarád do deště 312 gtx

Každý z testerů naběhal v testovaných botách víc něž 300 km a to z 90% v těžkém lesním nebo horském terénu. Během testu se neprojevily téměř žádné známky opotřebení a to u obou testovaných párů. Podrážka a vzorek kupodivu zůstali velmi zachovalé, i když jsme je opravdu nešetřili.

Podle našich zjištění jsou Roclite 312 GTX výborné na tréninkové běhy kolem 20 – 40 km, kdy je zima, bláto, mokrý sníh atd., zkrátka když si chceme užít komfortu suchých nohou.

Co se týká membrány, tak po 300 naběhaných km byly boty stále voděodolné. Je však na místě, upozornit na životnost membrány v jakékoliv botě! Membrána v botách je vystavena jednak nečistotám z venku (prach, bláto, písek, sůl, atp.), dále pak agresivnímu „mastnému“ potu, který vylučuje chodidlo při běhu zevnitř boty, a v neposlední radě je svršek mechanicky namáhán, zejména v odrazové fázi. „Všechny tyto parametry se podepisují na postupné ztrátě prodyšnosti pórovité membrány a běžec tak má po určité době užívání pocit, že je membrána poškozena.“, potvrzuje dovozce značky Inov-8 do ČR.

Svou konstrukcí a vlastnostmi lze tento model určitě doporučit i na horské pěší túry na místo těžkopádných pohorek. Nejvíc ho však ocení zimní běžci, kteří neznají špatné počasí a potřebují se tak spolehnout na jistý krok a odraz v extrémních podmínkách.

PRO

+ spolehlivý agresivní vzorek podrážky

+ GTX membrána ochrání před vnější vodou či vlhkostí a bahnem

+ komfortní pocit při běhu

+ odolný svršek

+ stabilita na nerovném povrchu (kamení, bahno, sníh)

+ přijatelná hmotnost (312 g)

PROTI

- větší pocení nohou (při ultra vzdálenostech)

- voda zůstává v botě po zbytek běhu (přeběh potoka)

Obuv do testu laskavě poskytla firma VAVRYS CZ, s.r.o. – výhradní dovozce značky Inov-8 do ČR