V pátek 30. září 2011 v 07.00 hodin bude v řeckých Aténách odstartován devětadvacátý Spartathlon. Ultramaraton dlouhý 246 km se běží z Atén do Sparty.

Trasa závodu vede z Atén podél pobřeží do starověkého Korintu, pokračuje přes města Nemea a Lyrkia, poté následuje výběh a seběh ( nebo spíše výstup a sestup ) hory Parthenio, který závodníci absolvují v noci za svitu baterky nebo čelovky a nakonec zamíří do Sparty, kde závod končí u sochy spartského krále Leonidase.

Nápad na uspořádaní Spartathlonu patří Johnu Fodenovi, důstojníkovi britské RAF. Jako milovník starého Řecka a jeho historie při čtení příběhu o Pheidippidovi přemýšlel, jestli dnešní člověk může zdolat vzdálenost od Athén do Sparty – cca 250 km do 36 hodin.

Jediný způsob, jak to zjistit, bylo pokusit se proběhnout historickou trasu. Foden sám byl ultravytrvalec, a tak přijel společně se svými kolegy z RAF do Atén.

8. října 1982 začalo jejich velké dobrodružství a 9. října, druhý den, přiběhl John Foden do Sparty před sochu krále Leonidase v čase 36 hodin. Jeho kolega John Scholten přiběhl o půl hodiny dříve a John McCarthy doběhl do cíle za 40 hodin.

O rok později se konal 1. ročník Spartathlonu, zúčastnilo se jej 45 vytrvalců ze 12 zemí. Vítězem závodu se stal legendární Yiannis Kouros, který zvítězil v čase 21:53:42 hodin.

Při doběhu do cíle zjistil, že pořadatelé ještě spí, tak brzy vítěze Spartathlonu neočekávali, musel je tedy vzbudit. Rok poté Yiannis Kouros uběhl trasu Spartathlonu za 20:25:00 hodin, vytvořil nový traťový rekord, který dodnes nikdo nepřekonal. Mezi ženami drží traťový rekord Sumie Inagaki z Japonska, která v roce 2009 uběhla Spartathlon v čase 27:39:49 hodin.

V pátek ráno bude na startu stát 370 ultravytrvalců z celého světa, kteří budou chtít zvládnout náročnou trať v časovém limitu 36 hodin. Čeká je náročný běh v horkém počasí, které v Řecku koncem září vládne, noční výběh a seběh hory Parthenio, 75 kontrolních bodů, na kterých jsou nastaveny přísné časové limity. Do cíle jich dorazí zhruba třetina.

Na Spartathlonu bude mít letos zastoupení i Česká republika. S číslem 278 bude mít svou premieru i český ultravytrvalec Daniel Orálek. Do závodu jde s cílem uběhnout trasu do 30 hodin.

OFICIÁLNÍ STRÁNKY POŘADATELE


Autorem příspěvku je Libor Svozil, člen Maraton klubu Seitl Ostrava, jehož oblíbenou disciplínou jsou tratě delší než 42,195km. Jeho druhou vášní je metalová hudba.