Před dvěma lety se rozběhnul Miloš Škorpil z Aše do Košic. Věřila jsem mu, ale už tehdy mi to připadalo bláznivé. A rok se s rokem sešel a na cestu opačným směrem se vydal Belo. Běží z Košic do Prahy na maraton a běží pro děti. I vy můžete přispět.

Proč běží? Kdo je to ten Belo a jak to může uběhnout? Tyhle otázky slyším denně. Vezmeme to popořadě. Zvládne to, protože má natrénováno, protože po jeho boku běží kamarád Roman a protože my všichni jim věříme. A kdo to je? Belo se jmenuje Vojtěch Spišák.

Když se narodil, měl být Belo po tátovi, ale jméno nebylo v kalendáři a tak matrika nedovolila. Ve slovenštině znamená Vojtěch významově totéž, rodiče tedy zvolili kompromis, ale nikdy mu tak nezačali říkat. Nyní už je Belo v kalendáři, má tedy svátky dva. Jeden z nich oslavil v den své poslední etapy po slovenském území. V pátek již vběhne se svým kamarádem k nám do Čech.

Běhat začal v sedmnácti letech, od malička byl silně ovlivněný košickým maratonem. Jen ten, kdo zažil atmosféru, kdy se lidé zastavují na chodnících, tleskají běžcům a učí fandit své děti, pochopí. Tatínek bral Bela i jeho úžasnou sestru Zuzku od malička fandit a vychoval z nich lidi, kteří nezapomínají na druhé. Starají se o opuštěné pejsky, pomáhají přátelům. Až do roku 2012 běhal Belo „pouze půlmaratony“, ale díky své další vášni – dogtrekkingu – se dostal ke vzdálenostem 50 – 100 km.

První maraton zaběhnul na podzim 2013 a musím říct, že běžel velice lehce. Setkala jsem se s ním v rámci vzpomínané štafety Aš – Košice a dnes se stydím. Říkala jsem si, že tenhle usměvavý upovídaný mladík se asi přeceňuje. Střídali jsme se na jednom jízdním kole a Belo mne skoro nepustil ke slovu. Ale když jsem ho za žádné okolnosti nepotkala v jiné než usměvavé náladě, pochopila jsem, že tento člověk je naplněn neuvěřitelnou vírou a sílou.

Běhat se dá různě. Rychle, daleko, na pohodu anebo lze vše propojit a rozdávat radost a ukazovat lidem směr. Když se mne někdo ptá, proč běhám, říkám vždy, že pro tato setkání. Myšlenka charitativního běhu tak, jak jsme se ji naučili od Miloše Škorpila, nás nadchnula, zůstali jsme v kontaktu a nyní máme novou možnost během pomáhat.

A to nejen díky komunitě Active Life z Košic, která dala dohromady tým lidí a umožnila Belovi splnit sen. Chtěl původně postavit štafetu předávanou z města do města, ale nakonec se rozhodnul proběhnout celou naší česko – slovenskou zemi sám.

Setkat se s ním můžete kdekoli na trase, v maratonském Expu anebo na trase 21. ročníku Volkswagen Maraton Praha.

My všichni mu můžeme pomoci. Jak? Různě. Jednak s ním můžeme kousek běžet. To, kde se zrovna pohybuje, se dozvíme z těchto fotografií .

Belo má náramek s GPS, sledovat ho tedy můžete zde.

Hlavním cílem běhu je pomoc autistickým dětem. Sbírka je pro Slovensko, lze přispívat na transparentní účet Active life CHARITA – číslo účtu 5064143812/0900. Celá částka bude odevzdaná Autistickému centru RUBIKON v Košicích.

V Čechách můžeme přispívat na dva různé účty. Jedná se o sbírky na dvě malé holčičky, informace naleznete zde a tady.

Společně s ním běží Roman Minarovič, slovenský ultramaratonec, sběrač maratonů. Každý den sdílejí fotky a dojmy z dalších přibližně 50 km. Celá trasa měří přibližně 670 km a až si v Praze jeden den odpočinou, postaví se na start PIM – pražského maratonu. Sdílejte prosím jejich myšlenku, přispějte na děti, přidejte se na pár kilometrů. Pomůžete nemocným dětem, ale obohatíte také sami sebe.