I letos patřila poslední dubnová sobota Jabloneckému běhu „Do pohody“. S třemi členitými okruhy se nejrychleji vypořádali Ondřej Chour a Tereza Zuzánková.

Na málokterý závod jeho název tak sedí jako na tento. Je prostě pohodový, posuďte sami – obíhání přehrady, tu po asfaltu, tu přes les, z kopce, do kopce i po rovině, doplněné krásnými pohledy na vodní hladinu či na okolní přírodu. Nebo na soupeře, člověk má totiž celou trať jako na dlani. A odpolední posezení u vody? To taky byla prostě pohoda.

Na závodníky letos čekalo ne jarní, ale přímo letní prosluněné počasí, kdy teplota atakovala dvacítku a přestože místy foukal od vody vítr, bylo opravdu teplo. Není divu, že se nejeden závodník šel po doběhu zchladit do místní vodní nádrže. Jedno, zda běžel závod čtyřicet minut nebo hodinu.

Ondřej Chour nemá naběháno, ale vyhrál

Tím, kdo zvládl deset kilometrů vůbec nejrychleji, byl mílař Ondřej Chour z AC Česká Lípa, běžel čas 33:31. „Super závod, počasí vyšlo parádně, mě se běželo krásně,“ řekl v cíli spokojeně a prozradil i vítěznou taktiku: „První kolo jsem si nebyl úplně jistý, jak to dopadne, ale v druhém jsem si začal myslet, že asi budu na bedně. A ve třetím jsem ještě vystupňoval tempo.“

I přes slibný čas chce i letos zůstat na dráze, na dlouhé tratě dle svých slov nemá dost naběháno. Pro druhé místo si doběhl se ztrátou 41 vteřin Jiří Brychta z TJ Nové Město na Moravě a třetí byl domácí Dalibor Bartoš (LIAZ Jablonec nad Nisou), který běžel čas 34:49.

Vynikající pětadvaceté místo a vítězství v kategorii bral za čas 39:45 téměř domácí Vladimír Vacarda (Eleven Run Team) z Liberce, který však objíždí závody po celé republice. Dnes to ale nebylo tak snadné, byl totiž včera darovat krev, jeho krevní skupiny byl nedostatek. „Stačilo to na první místo, tak mě to hrozně potěšilo,“ usmíval se v cíli. Odhaduje, že jen letos již běžel dvacet, pětadvacet závodů. „Ale loni touhle dobou jsem jich měl čtyřicet, takže jsem trochu přibrzdil,“ směje se. Nicméně se těší na další závody a přiznává, že někdy ani neví, kam dříve.

Skvělými výkony se letos prezentuje další severočeský „závoďák“ Pavel Vodička z Varnsdorfu. V nabité jarní sezóně chtěl dnes běžet volněji a tak se na poslední chvíli s pořadateli dohodl, že bude vodič na 40 minut. Ale trochu se to nepovedlo… V prvních dvou kolech totiž běžel volněji a ve třetím musel ztrátu dohnat drtivým nástupem, po kterém se časomíra zastavila na hodnotě 40:09. „Jako vodič jsem dočasně nepoužitelný, než si pořídím techniku,“ smál se v cíli. Ještě na jaře by rád na „desítce“ prolomil hranici 35 minut.

Nejlepší ženy: Za týden na maraton

Mezi ženami neměla konkurenci domácí Tereza Zuzánková (ač závodí za AC TEPO Kladno), která z dosavadních pěti ročníků běžela čtyři. „Dobrý,“ řekla v cíli stručně sympatická závodnice a pochvalovala si počasí, přičemž vzpomněla loňskou bouřku v závěru závodu. Dle svých slov ale šla dnes „na pohodu“ (39:50), za týden chce totiž startovat na maratonu v Praze.

Druhé místo mezi ženami obsadila Tereza Rusínová z USK Provod Ústí nad Labem (40:26) a třetí byla v čase 41:05 vítězka veteránek Iveta Fořtová v barvách Eleven Run Teamu. Také pro ni to byl domácí závod, po trati se prý denně chodí a zná i místní lidi. A také ona chce běžet za týden maraton v Praze, těší se hlavně na atmosféru.