Americká firma Merrell se může pochlubit čtyřiatřicetiletou historií a je všeobecně spojována spíše s outdoorovým obutím než s běžeckými botami. V letošním roce uvedli na trh trailovou běžeckou botu All Out Peak, kterou jsme mohli díky ochotě českého distributora otestovat.

Bota vypadá na první pohled mohutně, ale nenechte se zmást. All Out Peak váží 295 gramů (každá) a kdybyste mohli zkřížit Hoka Stinson ATR s Brooks Cascadia, nejspíš byste časem v botníku našli právě All Out Peak. Bota je perfektně ohebná a přes 24 mm vysoké odpružení a 32mm výšku klenby nebudete mít pocit, že máte na nohách kopyta.

O podešev se Merrellu stará firma Vibram. Pro jejich produkt je typické, že v oblasti klenby nemá žádný výstupek a noha se tak může přirozeně ohýbat. Mezipodešev je vyrobená z lehkého, tlumícího materiálu EVA. Drop je šest milimetrů, což není nijak dramatický rozdíl.

Stejně hluboký je i vzorek podešve, která obstála na takřka jakémkoliv povrchu: na blátě, mokrých kamenech, promočených dřevěných můstcích, dokonce i v písku – cokoliv si vzpomenete. Dokonce ani na mokrém asfaltu nebudete mít pocit, že máte na nohou brusle. Zároveň poskytuje dokonalou ochranu chodidla i ve vyloženě náročném terénu.

O to, že vaše předsíň po doběhu nebude připomínat pavilon opic, se stará M-Select FRESH, antibakteriální úprava, která dokáže dlouhodobě úspěšně eliminovat zápach způsobený potem a bakteriemi. Zní to jako reklamní slogan, ale ani po zhruba 250 kilometrech, které jsem v nich zatím naběhala (přičemž nejdelší čtyřiapadesáti­kilometrový běh trval téměř sedm hodin), nejsou All Out Peak vůbec cítit! V čím menším bytě bydlíte, tím více tuto vlastnost oceníte.

Reflexní prvky na bocích a na patě se při snížené viditelnosti postarají o vaši bezpečnost. Pokud se vám, jako mně, hodně potí nohy, určitě uvítáte dostatečnou prodyšnost podšívky. HyperWrap 360° Fit System zajišťuje, že bota perfektně sedí.

Ve špičce je dostatek prostoru na prsty, ale noha v botě nikam necestuje. Zároveň je třeba počítat s tím, že je to stále Merrell, a tudíž je bota spíš užší než širší, a pokud máte vyloženě širokou nohu, mohl by to být problém (u mě to vyřešila volba pánského modelu, pánové bohužel možnost sáhnout po typu určenému pro třetí pohlaví nemají).

Jazyk překrývá svrchní síťovina, která zabraňuje, aby se vám přes něj dostal do boty nějaký svinčík a zesílená špička zase bezpečně chrání prsty, i když po pár desítkách kilometrů v terénu začnete klopýtat. Jsou to první boty, které se mi postaraly o to, abych si z delšího závodu neodnesla vedle dobitých nohou a úžasných zážitků, taky pár černých, záhy odpadnuvších nehtů. A to je co říct. Skvělé jsou i ploché tkaničky, které se nepovolují.

All Out Peak mají v podstatě jedinou slabinu a tou je poměrně vysoká pořizovací cena (pokud máte štěstí, v akci od 2789,–; jinak běžně od 3113,–). Pokud však hledáte dostatečně odpruženou botu s vynikající podrážkou poskytující perfektní trakci, rozbijte prasátko, právě jste ji našli.