Nová náročnější jednokolová trať, ale především kruté přestřicetistupňové vedro zastavily běžce na českobudějovickém maratonu od rekordních zápasů. Pouze Valérie Soukupová, nejlepší Češka, si nečekaně o dvě minuty vylepšila osobní rekord na 1:23:31. V cíli se hrála dvakrát keňská hymna – pro Abrahama Cherobena a Rose Chelimo.

Jiří Homoláč komentoval svůj výkon bezprostředně v cíli: „Čas je špatný (1:10:58), ale jsem rád, že jsem první Čech. Od sedmého kilometru to bylo hrozně těžké. Nezbývalo než běžet až do cíle. Vnímal jsem lidi podél trati, děkuji jim. Jinak se běželo tak, jaké bylo počasí.“

Tak tak se vyškrábal na stupně vítězů, kde odmítl převzít pohár, tolik byl vyčerpaný… „Nevěděl jsem, jak na tom jsem, možná jsem v závěru až zbytečně vystupňoval tempo. A pak jsem nechtěl na stupních znevážit národní symboly,“ dodal na vysvětlenou. Ještě v devět večer ukazoval teploměr rovných třicet…

Zato 25letá Valérie Soukupová se radovala po teprve čtvrtém půlmaratonu v životě. „O to větší radost, že je to doma. Běhám za zdejší Sokol. Bylo abnormální horko, sama jsem překvapená z toho času, je to úžasné. Na ligách mě předbíhaly holky těsně před cílem, teď to vyšlo,“ vyprávěla.

„Na pátém jsem se odpoutala do Radky (Churaňové), čekala jsem, že mě doběhne, ale nestalo se. Líbila se mi trať s menší částí po kostkách a mírným kopcem. Jen ty rychlé otočky se mi nelíbí,“ hodnotila trať.

Závodní pole se na čele velmi brzy roztrhalo. Po odstoupení Keňana Cheshariho na 10. km, který plnil roli vodiče, vyrazil vpřed Cheroben. Ale ani pátý nejlepší půlmaratonec všech dob sám na špici mnoho nezmohl, ač tvrdě pracoval a běžel hodně aktivně – 1:01:24. Podobně nejlepší žena, která měla k rekordu závodu přece jen blíž – 1:12:01. „Vedro jim vzalo minutu až dvě,“ prohlásila Jana Moberly, manažerka elitních atletů závodů RunCzech.

„Bylo velké horko,“ řekl jen Cheroben. „Když jsem se odpoutal na čele, věřil jsem, že to už dotáhnu k vítězství.“ Vítězka přijela do dějiště závodu teprve dnes, ale to ji nesebralo síly pro triumf. „Za rok bych tady ráda běžela pod 1:10.“

Na trať se vydalo tři tisíce běžců, mezi nimi i třeba motocykloví bratři Matěj a Jakub Smržové. Bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma dělal vodiče na čas 2:00. Dalších 2200 účastníků se objevilo pod kropicími vozy v rodinném běhu. České Budějovice usilují o zlatou známku IAAF pro příští rok, organizace klapala.

Výsledky