Kopce zrovna nemiluje, přesto v nich vybojoval své první letošní vítězství v brněnském Triexpert Asics Cupu. Běžecká ikona Daniel Orálek ovládl pátý jeho pátý díl v Popůvkách. Necelých osm kilometrů zdola za 27:30 minut a oblíbený běžecký seriál vede i celkově. Na druhém místě doběhl s mírnou ztrátou Vojtěch Koníř následovaný Ondřejem Novotným.

Mezi ženami si také pro premiérový triumf letošního roku doběhla Tereza Eliášková. „Nebýt úvodního krpálu, bylo by to v pohodě. Takhle se hned zakyselím a pak mi trvá, než se z toho oklepu. Kdyby se běželo opačným směrem, bylo by to pro mě lepší,“ usmíval se po závodě vždy dobře naladěný Orálek.

Česká ultramaratonská stálice slavila i proto, že na startu chybělo duo Jiří Čipa a Jiří Petr, kteří si rozebrali výhry v minulých čtyřech startech. Druhý jmenovaný absolvoval o víkendu 103 kilometry dlouhý Silva Nortica Run a dal přednost odpočinku. V jižních Čechách se představil i středeční vítěz, ale střihl si „pouze“ klasický maraton. Největšího protivníka měl tak Orálek v Konířovi.

„Na Dana jsem měl v Popůvkách zatím nejmenší ztrátu. Vyhovuje mi to tam, kopce můžu. Držel jsem se ho asi dva kilometry, ale pak mi cukl,“ popsal druhý muž v cíli. „Nějak jsem netaktizoval, prostě jsem běžel, na co jsem v tu chvíli měl,“ doplnil ho Orálek, který s běháním procestoval celý svět.

Trať v Popůvkách je pátý díl seriálu a završuje kolečko podniků, kde se závodí. Příští středu běžci vystartují opět z Anthroposu, kde se konal první závod Trexpert Asics Cupu. „Trasa je kopcovitá a náročná. Je vlastně jediná krosová,“ upřesnil hlavní organizátor z týmu Triexpertu Tomáš Kalina. „Ale podmínky byly dobré, povrch vyschnul. Většinou se zde lidé hezky zablátí,“ dodal.

„Mně se to hrozně líbilo. Technické pasáže mám ráda,“ vyznala se první žena Eliášková. Vytrvalci museli překonat i několik překážek v podobě spadlých stromů. „Byl jsem nějaký zatuhlý, ale na popadaných kmenech jsem si párkrát poskočil a nohy se mi uvolnili,“ liboval si v cíli Josef Kučera, jenž skončil 24.

Na 7,9 kilometru dlouhý boj s těžkým terénem se ve středu pár minut po šesté hodině večer vydalo 241 běžců a běžkyň. „Do Popůvek jezdí nejméně lidí z našich závodů, jde o jediný mimobrněnský díl seriálu. I tak je číslo hezké,“ zhodnotil pořadatel Kalina. Počasí přálo, panovalo příjemné teplo, pro někoho možná až moc velké. „Lepší než minulý týden v Líšni,“ narážel na velké vedro a dusno při předešlém závodě.

Triexpert Asics Cup pokračuje příští středu na nejkratším okruhu v Anthroposu. Za čtrnáct dní však přijde změna. Podnik pod Palackého vrchem se totiž koná jako Běh olympijského dne a přinese jistá specifika.

„Hlavní je to, že se na něj účastníci musí povinně registrovat. Nemůžou jen tak přijít a běžet jako při obvyklých dílech,“ upozorňoval šéf seriálu. Startující si také mírně připlatí. Místo zaběhlých 70 korun zaplatí stovku. „Díky sponzorovi se musely udělat nějaké změny,“ konstatoval Kalina.

Výsledky