Další díl série Run Tour se uskutečnil za obrovského vedra. S desetikilome­trovou tratí si nejrychleji poradili Eva Vrabcová – Nývltová a Maročan Abdelkabir Saji. Zatímco vítězka se před vyhlašováním věnovala autogramiádě a stan jí chránil před sluncem, nejrychlejší muž odjel a vyhlašování tak proběhlo bez něj…

Stupně vítězů bez vítěze

Od startu hlavního závodu se v čele drželi hlavní favorité, vedle Sajiho to byl Jan Kreisinger (Adidas Boost Team), který také získal prémii, když byl první na občerstvovací stanici v úvodním kole. Odměnou za vítězství v Rajec časovce mu byl Apple iPod shuffle.

Pak ale na tempo soupeře nestačil a musel se spokojit s druhým místem. Bohužel v druhém kole zpomalil i vítěz a to mu vzalo veškeré naděje na čas pod půl hodiny, zaběhl 31:06, Kreisinger byl o minutu a jedenáct vteřin zpět.

O třetí místo sváděli v prvním kole souboj Radek Hübl a Pavel Dymák, nakonec byl úspěšnější první z nich a získal další do své letošní sbírky třetích míst. Mezi oba běžce se ještě dostal Robert Míč. „Závěr už jsem doklusal, byl to dobrý trénink na zítřejší extraligu,“ řekl s nadsázkou Pavel Dymák, který letos předvádí skvělé výkony zejména na půlmaratonských tratích.

Za jeho zády již dobíhala v čase 34:57 Eva Vrabcová – Nývltová (AK Olymp Brno). Její hlavní disciplínou je stále běh na lyžích, ale s tropickým počasím i konkurencí si poradila nejlépe. Kromě cen za první místo i ona získala „ajpoda“. Za ní skončili dvě pravidelné účastnice seriálu Ivana Sekyrová a Radka Churáňová.

Čivrný: Dva starty v jeden den

Přestože dopoledne běžel na dráze desítku, přijel Jiří Čivrný (Eleven test team) zaběhnout si v Hradci závod na pět kilometrů. Ligový závod neběžel nijak naplno, v jeho podání je to čas pod 35 minut, ale i tak cítil už před startem únavu. Obavy o jeho roli favorita však byli liché, po startu vyrazil vepředu a nakonec i vyhrál v čase 16:43.

Druhý Jakub Pšenička získal Apple iPod shuffle, když byl první na občerstvovací stanici, za vítězem však nakonec zaostal o 39 vteřin a třetí Vojtěch Vondra ztratil rovnou minutu. Skvělý výkon předvedl v cíli pátý Jan Nicholas Adensam s rokem narození 2002.

Podobně jako vítěz „pětky“, i vítězka si dala dnes ještě desítku. Denisa Kozáková (SKP Hvězda Pardubice) nejdříve vyhrála závod na pět kilometrů mezi ženami, když byla desátá absolutně a dosáhla času 18:57, aby si pak zaběhla ještě deset kilometrů jako vodička. Dle vlastních slov to ale v pomalejším tempu nebyl žádný problém. Kromě toho brala ještě výhru v kategorii „tandem“, kde bylo podmínkou, aby z dvojice muže a ženy jeden běžel desítku a druhý pětku. Za první místo v Rajec časovce získala ještě i ona Apple iPod shuffle a tak vyhrála vše, co se dalo.

Přestože byl závod rovinatý, na osobní rekordy se pomýšlet nedalo, bylo totiž neskutečné vedro a na mnoha místech republiky padaly teplotní rekordy. K „opečení dozlatova“ pak dopomohlo ještě čekání na výsledky a tombolu, které si běžci krátili ve stínu všude, kde se dalo. Nicméně nálada byla skvělá a bouřka přišla až ve chvíli, kdy se spokojení závodníci vraceli domů.