Robert Krupička obhájil prvenství na domácí trati na Dolní Moravě v úvodním díle Salomon Trail Running Cupu. Na těžké horské, ale pořád běhavé třicítce zaujala nejlepší žena, absolutně osmá Kateřina Matrasová. V cíli mámě, orientační běžkyni, fandila sedmiměsíční dvojčata Maruška a Štěpán!

I na horách může udeřit vedro, až padají mouchy, když už je přestane bavit kroužit nad očekávanými oběťmi. Přitom večer před startem se po desáté hodině spustil nad Králickým Sněžníkem doslova Armageddon. Voda z nebe se valila ne v provazcích, ale v celé jednolité řece. Pořadatelé nemohli nervozitou dospat, ale trať byla připravena perfektně. Les a rašeliniště na hřebenech vodu vstřebaly a značení se lehce opravilo.

Na startu stanuly více než tři stovky účastníků, téměř dvakrát tolik co loni, z toho jen 34 se jich vydalo na kratší doprovodnou desítku, ostatní statečně vybrali delší trať. A zvládla ji i poslední Hana Nádherová za 6:05! K tomu připočtěte další desítky malých běžců v dětských závodech.

Vývoj na špici byl rychlý – Krupička brzy utekl všem a běžel si vlastní závod. „Asi jsem to mohl trochu pošetřit, čekají mě těžké kopce ve Švýcarsku a vrchy. Ale šel jsem podle sporttesteru,“ popisoval pocity na trati, která mu přesně vyhovuje – běhá se! Za vlastním rekordem trati však zaostal přes minutu. „Bylo hodně teplo,“ říkal.

Druhé dvojici Janu Mrázkovi s už čtyřicátníkem Milošem Kratochvílem naložil jedenáct minut… Ještě za nimi skončil čtvrtý skyrunner Jan Zemaník. „Já tyhle podmínky rád nemám, mně vyhovují víc mlha u nás na Lysé a prudké kopce, které se musejí chodit.“

Mezi ženami sklidila uznání Kateřina Matrasová, 32letá orientační běžkyně z Chrudimi, k tomu máma sedmiměsíčních dvojčat a překladatelka. „Šlo se mi moc pěkně, nejdřív ve skupince, pak sama. Ani jsem nevěděla, jaké soupeřky tady jsou. Závěr už byl cítit, ale chystám se na maraton Zermatt, musím něco vydržet,“ usmívala se.

Doběhla jen těsně za vítězem prvního ročníku Karlem Axmannem. A to vše prý bez speciálního tréninku. „Chodím si zaběhat, jak to stíhám, nejvíc hodinku denně, k tomu o víkendu závody,“ prozradila.

Kromě rozšíření závodnického servisu třeba o hlídání dětí nebo jídlo po doběhu pořadatelé zachovali potřetí stejnou trasu, aby se daly porovnávat časy.

Nejprve osm kilometrů do kopce, na jehož vrcholu roste nová Stezka v korunách stromů 2, pak kousek traverzová cesta a znovu vzhůru už terénem. Na hřebeni k vrcholu Sirového 1 320 metrů, tady technicky náročné překonávání kořenů, šutrů a rašelinných polí až pod vrchol Králického Sněžníku.

Na něm v tomto čase tradičně má čas hnízdění linduška, ale vyslala letku pěvců, která potěšila běžce před drsným dvouapůlkilome­trovým seběhem kamenitým korytem. Pak už podél řeky Moravy ještě před poslední dvoukilometrový výběh silničkou do sjezdovky. Až odtud vás pustil padák do cíle… Uff.

Tři občerstvovačky po třetinách trati dostačovaly, mnoho běžců si neslo další vlastní proviant, ale až dolů se snesly i všechny obaly. Odměnou za dřinu byla nádherná běžecká expedice s horskými panoramaty, kterou ocenili prvoročáci i zkušení repetenti. Velmi dobře se ukázal na 32. místě třeba i Radek Leszczynski, operní pěvec Moravského divadla v Olomouci.

STRC pokračuje za dva týdny Salomon Citytrailem v Praze na Petříně na 11 km.

Kompletní výsledky najdete na www.strc.cz