Přes 70 závodníků vystartovalo v pondělí 29. června z náměstí Boskovic, tentokrát ve dvou startech podle výkonnosti v prvé etapě, tedy ve 14:00 a 15:00 hodin. Počet závodníků je sice menší ve srovnání s prvou etapou (na ní je však podle očekávání účast vyšší vzhledem k tomu, že je součástí MiniMUM, tedy soutěže, v níž se počítají jen 1., 4. a 7. etapy), ale i tak je počet startujících 75 úctyhodný.

Boskovická etapa je zajímavá nejen průběhem Boskovic, ale i malebnou krajinou nad Doubravicí, impozantním seběhem k Malému a Velkému chlumu z Obory, příjemným stoupáním podél zámecké zdi v Lysicích a pod zříceninou Rychvaldem, lesními partiemi s lesními jahodami a borůvkami a posléze třešněmi nad Kunčinou Vsí. Kdo očekával poklidný seběh z Rašova do cíle v Lomnici, byl ještě odměněn prudkým stoupáním po silnici vedoucí v Lomnici k náměstí s kostelem.

Co se týče výsledků, pro čtenáře to možná začíná být nudné – zvítězil pro změnu Daniel Orálek (3:18:26) před Michalem Kovářem (3:29:46) a Josefem Cackem (3:32:00). V kategorii žen zvítězila Tereza Gecová před Petrou Krejsovou a Janou Glabazňovou.

Etapa však rozhodně nudná nebyla a obdivuhodné byly i výkony těch, kdo nezvítězili, resp. zvítězili sami nad sebou.

O nevšední zážitky však určitě nebyla nouze. Honza Dolejš si přinesl oděrky na nose a bradě poté, co ho v obtížném terénu zradil nějaký bludný kořen, ale rozhodně si tím nenechal vzít radost z dobře zvládnutého maratonu. Jiní zase zakufrovali v borůvkovém háji, když nějaký vtipálek běžcům přeznačil fáborkem trať, takže odbočili na cestičku, ze které se pak museli vracet, takže se museli psychicky vypořádávat se získanou ztrátou a nejsem si jist, zda by potvrdili, že ty borůvky za to stály.

Počasí bylo pro běžce určitě ideální – teplota okolo 21 °C, většinou pod mrakem, sporadicky vykouklo sluníčko, dvakrát mírně zapršelo. V úterý se pokračuje etapou Blanenskou. Očekává se teplejší počasí.

Výsledky Boskovické etapy

Celkové výsledky

Stránky MUM