Popůvky, Brno – Kde se objevil, tam s přehledem vyhrál. Jiří Čípa si ve středu připsal šesté vítězství ze šesti startů v populárním brněnském seriálu Triexpert Asics Cup. Tentokrát opanoval v čase 26:39 minuty terénní 7,9 kilometru dlouhou trať v Popůvkách.

„Běžel jsem tam poprvé a trasa se mi moc líbí,“ komentoval vítěz nejtechničtější okruh seriálu, který navíc pokropil déšť.

Čípa musel tentokrát bojovat s oběma největšími rivaly. Na startu se totiž po delší době vedle něj objevili také v Popůvkách nakonec druhý Jiří Petr a třetí Dan Orálek. O svém vítězství však rozhodl nedlouho po startu. „Jirka se mnou běžel akorát první prudký kopec a pak odpadl. Asi usoudil, že n boj se mnou nemá,“ přemítal přírodní běžecký talent.

O tom, že Triexpert Cup slouží především jako příprava a zpestření tréninku svědčí fakt, že Čípa o víkendu startoval na Krkonošmenovi, což je horský triatlon na ironmanských tratích a Orálek měl zase v nohou týdenní Moravský ultramaraton, který už poosmé v kariéře vyhrál. I proto se česká ikona ultramaratonu držela po větší část závodu v Popůvkách zpět a zrychlila až ke konci.

Čípa si účast na extra náročném Krkonošmenovi s vražedným převýšením jak na kole, tak v běhu pochvaloval. „Dokončil jsem na čtvrtém místě a Petr Vabroušek mi dal jen půl hodiny. Nohy jsem měl kupodivu docela dobré, jen se mi hůř dýchalo,“ usmíval se suverén Triexpert Cupu a chváli si také změnu počasí, kdy tropické dny vystřídal mírný svěží déšť a ochlazení.

V ženské kategorii se v Popůvkách žádné překvapení nekonalo. Popáté v řadě dominovala v čase 34:05 minuty Tereza Eliášková. Svůj výkon si oproti startu na stejném místě před pěti týdny vylepšila stejně jako minule v Obřanech téměř o minutu a půl.

„Tentokrát jsem začal trochu opatrněji. Měla jsem nějaké žaludeční problémy, ale nakonec se mi běželo dobře,“ popsala svůj boj s náročnou a místy blátivou trasou Eliášková, která věkem patří mezi juniorky.

Na devátou zastávku brněnského vytrvaleckého klání si poprvé našlo cestu míň jak 200 účastníků, na trať jich vyběhlo 151.

„Sešlo se několik faktorů najednou. Popůvky jsou pravidelně nejmíň navštěvované, před závodem pršelo a navíc jsou prázdniny,“ jmenoval důvody slabší účasti hlavní organizátor z týmu Treiexpertu Tomáš Kalina.

Příští díl seriálu přinese osvěžení. Terén letos poprvé vystřídá mondo na stadionu pod Palackého vrchem. Na programu je ve středu 15. července závod na pět kilometrů. „V plánu jsou tři starty. V 17.00, v 17.40 a v 18.20. Do posledního rozběhu přitom mohou jít jen běžci do sté příčky celkového pořadí Triexpert Cupu a zároveň musejí mít rekord na pětku pod 21 minut,“ osvětlil Kalina.

Výsledky