Konečně změna a nějaké vzrušení. V oblíbeném brněnském běžeckém seriálu Triexpert Asics Cup se po dlouhé době radoval z vítězství jiný vytrvalec než zástupce z dominantního tria Jiří Čípa, Jiří Petr a Daniel Orálek. V rozpálených Obřanech ve středu kraloval na necelých devět kilometrů dlouhé rovinaté trati v čase 28:06 minuty Martin Kučera.

„Závody Triexpertu moc nechodím. Nehodí se mi do tréninkového kalendáře. Tentokrát to klaplo, i když moc dobře se mi neběželo,“ povídal zkušený závodník Univerzity Brno.

Mezi ženami nastala obdobná situace. Panování Terezy Eliáškové, která vyhrála posledních osm závodů, rázně utnula Lenka Kohnová.

„Asi mi svědčí vedro. Na Triexperty chodím poměrně často, ale tohle je mé první vítězství,“ usmívala se v cíli vítězka, která běhá čistě amatérsky. Nutno podotknout, že Eliášková si v těžkých podmínkách prožila krizi. Mezi ženami doběhla až osmá. Kučera zaběhl nejlepší čas z dosavadních tří dílů na trati kolem řeky Svitavy, o dvě vteřiny vylepšil čas Čípy z první zápolení v Obřanech na konci května.

„Vrátil jsem se ze soustředění z Tater, kde bylo příjemné počasí. Takže tyhle hice jsou pro mě trochu šok. Celý závod jsme s Čípou a Petrem běželi spolu, utekl jsem jim až asi patnáct set metrů před cílem,“ popsal vítěz, jenž druhého Petra porazil o sedmnáct vteřin. Ve stejném čase jako druhý v cíli finišoval i nakonec třetí Čípa.

Parné počasí dělalo potíže spousta běžcům. „Myslel jsem, že umřu,“ prohodil po doběhu nakonec jedenáctý Josef Kučera. Bylo to znát na časech a mnozí účastníci si sáhli na dno sil. Jednu ženu dokonce musela odvézt kvůli kolapsu sanitka.

„Počasí bylo extrémní. Ale hodně lidí přes den sedí v klimatizované kanceláři, pak spěchají sem, kde makají v horku na doraz. To je velký nápor na organizmus,“ krčil rameny hlavní pořadatel z týmu Triexpert Tomáš Kalina. Řada účastníků řešila nesnesitelné počasí po svém. Polévali se vodou a někdo k osvěžení využil po závodě i přilehlou řeku Svitavu.

„Je to příjemné. Akorát mám po kolena bahno,“ usmíval se jeden z účastníků naložený po prsa v kalné vodě.

Další díl Trexpert Cupu zavítá ve středu 12. srpna opět na dráhu stadionu Pod Palackého vrchem. V plánu je desetikilometrová trať, a pokud vydrží současné počasí, mají se vytrvalci na co těšit.

Výsledky