Možná, že Liga mistrů na play-stationu zapadne do stínu. Pražský maraton nabízí svého druhu první na světě „mixed reality“ show. Musíte sice běžet sami na běhátku, ale na obrazovce s reálným obrazem pražské trati před vámi si najdete soupeře kdekoliv po světě. Zrodil se Prague Digital Marathon.

„V naší aplikaci RunSocial jsme využili jednoduché technologie z počítačových her,“ řekl dnes v Praze autor projektu Marc Hardy, Američan, žijící v Singapuru. Postavy soupeřících běžců nazývá avatary podle hrdinů slavného Cameronova filmového trháku. První test běhu na 1,5 km trati centrem metropole pokřtila česká miss 2003 a nyní také běžkyně Lucie Křížková.

Prague Digital Marathon nabídne startovní pozici na příští pražský maraton. Odstartujete také 8. května přesně v 9.00 středo­evropského času ale kdekoliv ve světě. Zdarma. A nebojte se, že by se neomezený počet běžců do virtuálních ulic Prahy nevešel. V jedné „místnosti“ poběží jen 50 běžců a vy si můžete vybrat, s kým se chcete napřímo honit.

„Vytvoříme i kompletní digitální výsledkovou listinu, kam se vejdou všichni běžci,“ přislíbil ředitel závodu Václav Skřivánek. „A medaile pro všechny z pravého digitálního zlata,“ dodal s úsměvem Carlo Capalbo, šéf pořadatelské společnosti RunCzech.

Aplikaci RunSocial pro tablet či mobil si stáhnete bez poplatku v apple storu. „Najdete tam ukázkové části tratí, Natočeno máme několik velkých závodů. Ale Praha je opravdu první, následovat bude Londýn,“ dodal Marc Hardy. Svoje zařízení pak můžete lehce propojit s velkou televizní obrazovkou, naskočit na pás a – letět! Dokonalejší přenos dat zajistí ještě speciální tracker, připojený přes bluetooth.

Testovací 1,5 km okruh je zadarmo, 10 km za 3,99 eur a celý maraton za 9,99 eur. „Získáte ho trvale. Ale budeme ho postupně zdokonalovat a připravovat nové verze. Také pro android ho spustíme již brzy,“ vysvětlil Hardy.

Opravdový běžec, milující přírodu, vůni čerstvého povětří a jemné signály svého těla v běžecké nirváně, asi jen pozdvihne obočí v nedůvěřivém úžasu. Na druhou stranu takhle se nejspíš rozběhnou i mnozí ti, co by jinak nevstali od obrazovky.

„Je to počítačová hra,“ potvrdil Carlo Capalbo. „Ale probudí motivaci. Můžete se proběhnout a pobavit s přáteli, vymyslet si závod. Objevit pražskou trať a za čas pak dostanete chuť vyzkoušet si ji v reálu, naživo.“

V roce 2016 při pražském půlmaratonu nebudou žádné štafety, jen závod jednotlivců. A dámskou pětku při zářijové Grand Prix budou moci běžet už dívky od dvanácti let. Pražský maraton dvě v digitální verzi je však hlavní novinkou společnosti RunCzech pro další sezonu.

Všech sedm závodů seriálu, na něž dnes začal předprodej, už získalo zlatou známku IAAF. „Není už jen zlatá Praha, ale zlaté Česko. Naplnil se můj zlatý sen,“ prohlásil blaženě Capalbo, který první maraton v pražských ulicích rozběhl v roce 1995.

Kalendář RunCzech 2016

  • 2. 4. Půlmaraton Praha
  • 8. 5. Maraton Praha
  • 21. 5. Půlmaraton Karlovy Vary
  • 4. 6. Půlmaraton České Budějovice
  • 25. 6. Půlmaraton Olomouc
  • 10. 9. Grand Prix Praha 5/10 km
  • 17. 9. Půlmaraton Ústí nad Labem