Dal se do kupy a vyhrál závod na domácí trati. Jednomu z největších běžeckých závodů v České republice, 14,1 kilometru dlouhému Vokolo príglu, kraloval v čase 45:37 minut Jiří Homoláč. Na malebné trati kolem Brněnské přehrady zvítězil znovu po čtyřech letech. Ještě pár dní před závodem však nebyl úplně fit. „Trápil mě sval na noze. Navíc jsem před čtrnácti dny běžel maraton v Berlíně. Ale srovnal jsem se a nakonec to bylo dobré,“ usmíval se pětadvacetiletý vytrvalec, který pochází z Chudčic u Brna.

Za sebou nechal nerozlučnou dvojku z pravidelných středečních závodů Triexpert Cupu Jiřího Čípu a Jiřího Petra. Prvně jmenovaný za Homoláčem zaostal o 43 sekund a druhý o dalších pět. „Běželo se mi výborně a s výsledkem jsem moc spokojený. S Jirkou jsme běželi pořád spolu. Cukl jsem mu až ke konci,“ vyprávěl Čípa, který si loňský čas vylepšil o dvě a půl minutu. To je na této úrovni výkonnosti opravu úctyhodný počin a jde vidět, že v tréninku nezahálel.

Mezi ženami nebylo o vítězce pochyb už před závodem. Předpoklady s přehledem naplnila slovenská olympionička v maratonu Katarína Berešová. V celkovém pořadí byla za čas 51:25 minut jedenáctá a na šestém ročníku populárního klání slavila vítězný hattrick. „Vokolo príglu je pro mě srdcová záležitost. Vždy, když mohu, tak ráda dorazím. Bojovala jsem trochu se zdravím, tak jsem ráda, že jsem závod slušně zvládla,“ vyprávěla sympatická a úspěšná závodnice. Druhou Romanu Gajdošovou předhonila Berešová téměř o čtyři minuty. Třetí finišovala Soňa Vnenčáková.

Vokolo príglu letos kompletně ovládli běžci z Brna a okolí. Až na devátém místě doběhl někdo jiný. Za zmínku stojí třeba páté místo ultramaratonského matadora Daniela Orálka.

Pozornost přitahovala i zajímavá rodinná dvojka. Na přehradu zavítal známý ironman Petr Vabroušek a jeho šestnáctiletý syn Filip. V cíli nakonec ještě slavila zkušenost. Vabroušek starší dokončil osmý, syn zaostal za otcem o tři minuty a doběhl pětatřicátý. Svou věkovou kategorii však ovládl. „Běžel jsem podle tepovky, na tátu jsem neměl,“ podotkl Filip. „Letos jsem šel o dvě minuty rychleji než loni. Mladý mi už začíná zatápět, tak jsem se musel snažit. Další roky to bude už těžké. Ale jsem rád, že ho běhání baví,“ dodal pyšný otec a legenda českého dlouhého triatlonu.

Pořadatelé před závodem cílili na překonání mety dvou tisíc účastníků. Loni jim chyběl do magického čísla jeden vytrvalec, letos nakonec dorazilo 1979 běžců. Novinkou závodu byl fakt, že ho neabsolvovali afričtí závodníci. Organizátoři vypsali prize money jen pro československé běž­ce.

„Chtěli jsme závod zatraktivnit. Kdo si třeba pamatuje jméno loňského výherce? Nikdo. Chceme postupně nalákat českou špičku a snad se to podaří,“ zdůvodnil změnu ředitel Vokolo príglu Petr Božek.

I bez afrických chrtů se podnik jako každý rok vydařil. Panovalo sice poměrně chladné počasí, ale bylo sucho a nezklamala opět ani barevná podzimní příroda v okolí přehrady. Už teď je čas těšit se na další ročník.

+ Přidej si svůj běh do tréninkového deníku

Výsledky

Foto 441× – Jan Fiedler