1. Darujte bezpečnost

Identifikační náramky, na nichž jsou uvedené základní informace o nositeli a kontaktní údaje pro případ nehody, nejsou zbytečnost. Přestože jsme všichni přesvědčení, že nám se nic stát nemůže, opak je pravdou. Ne nadarmo se říká, kdo je připraven, není zaskočen!

Ke koupi např. zde; verze pro sportovce za 499,–

2. Zabalte vzpomínky

Nevím o nikom, kdo by medaile ze závodů (a případně i startovní čísla) vyhazoval. Kam však s nimi? Ne každé domácí prostředí musí být nutně nakloněno běhu a dráždit kobru bosou nohou tím, že si budete medaile a čísla ještě ostentativně vystavovat, není zrovna dobrý nápad. Pak se může snadno stát, že na dny zásadních závodů budou najednou naplánované ještě zásadnější návštěvy „u maminky“.

Snadné a elegantní řešení nabízí např. entomologické krabice s proskleným víkem určené na vzorky. Vejdou se do nich čísla i s medailemi, jsou pohromadě, ale zároveň si je můžete, pokud budete chtít, i vystavit, aniž by se na ně prášilo.

Ke koupi např. zde; největší krabice 40×50 cm s proskleným víkem za 440,–.

3. Pro ty, co nestíhají číst

Nestíhá váš běžec číst? Pořiďte mu audioknihu a třeba rovnou běžeckou! Do uší si můžete pustit třeba bestseller Born to Run – Zrozeni k běhu (399,–) nebo skvělé vyprávění jednoho z našich nejlepších ultramaratonců Dana Orálka Můj dlouhý běh (např. Alza za akční cenu: 169,–).

4. Dost bylo kličkování

Zašmodrchaným uzlům na botách a rozvázaným tkaničkám odzvonilo. Silikonové tkaničky do bot se nezavazují a tím pádem ani nerozvazují, k dostání jsou v nepřeberném množství barevných variant (od 85,–). Případně můžete zvolit patentované nerozvazovací tkaničky Star Laces (od 99,–).

5. Hrdému běžci

Valná většina běžců je na svůj koníček (právem) pyšná. Funkčních hadrů máme plné skříně (byť jich samozřejmě není nikdy dost) a nebývá úplně snadné trefit se s jejich výběrem na slepo. Vsaďte na triko nebo mikinu na normální nošení s vtipným nápisem, úspěch je zaručený. Třeba takové, na němž stojí nejefektivnější tréninkový plán: Run – Eat – Sleep – Repeat! Např. na houbasport.cz (369,–).

6. Můj milý (tréninkový) deníčku…

Je to zvláštní fenomén, ale tabulky, zápisky a plány si vedou takřka všichni běžci. Možná je to projevem onoho „co je psáno, to je dáno“ a zpětně nám to pomáhá vyhodnotit, co mohlo stát za případným (ne)úspěchem, každopádně nějaký ten tréninkový deník máme snad všichni.

Sportovní diář, do něhož si může váš běžec zapisovat kam a kolik běžel, kdy jsou které závody a zaznamenávat pocity, a kterým si bude moct na konci příštího roku při závěrečném bilancování pohodlně listovat, seženete ve variantě pro pány i dámy např. tady (245,–).

Vyloženě běžecké diáře je možné objednat ze zahraničí např.: Amazonu (14,74 USD) případně zvolte diář oblíbeného Miloše Škorpila pro nadcházející rok (239,–).

7. Pomožte ulevit unavenému tělu

Masážní míčky, válce, ježci, válečky… zní to bizarně, ale je to velice účinné a příjemné. Seženete např. zde. Míčky stojí pár korun, v nabídce je i brožurka (50,–), jak na věc.

8. Než přijde sandálová sezóna

Poukaz na pedikúru ve vašem okolí žádného běžce neurazí; naopak. Není nad to nechat si profesionálně opečovat nohy. Ideální voucher bude mít trvanlivost několik měsíců, aby bylo možné se s ním vytasit ve chvíli nejvyšší nouze. Poukazy nabízí i různé slevové portály (aktuálně např. slevomat za 120,–).

9. Dost bylo děr

Většina funkčního oblečení je absurdně drahá. Propichovat pak triko, za něž jste dali víc, než kolik jste ochotní utratit za zimní boty, je trochu k vzteku. A vztekání ještě nikomu neprospělo. Ideálním řešením jsou magnetické připínáčky na startovní čísla. Se třemi různými motivy je nabízí např. zde (214,–).

10. Na pitný režim je třeba dbát

Vtipné hrnečky pro běžce se u nás shánějí těžko. Můžete zvolit cestu ze zahraničí (např. tady; cena od 10 euro) nebo se jen nechat inspirovat, koupit bílý hrnek (od 30,–) a fixku na porcelán (od 69,–). Jako bonus můžete dovnitř srolovat voucher na startovné, rázem z vás bude nejlepší ježíšek večera!