Český ultravytrvalec Pavel Sedlák ze Slatiňan na Chrudimsku vyhrál maraton, který se uskutečnil v rámci prvního ročníku Forest runu, lesního běhu. Rungorun z Hradce Králové, organizátor akce, uspořádal současně ještě závody na 5,25 km, 10,55 km a půlmaraton.

Sedlák, který Českou republiku letos reprezentoval v běhu na sto kilometrů, před týdnem doběhl v podobném čase na pátém místě v Sršském maratonu. „Po náročné sezóně jsem v objemové přípravě, a proto nyní neběhám svoje nej výkony. Letos to byl můj třicátý třetí maraton a zaběhnuto mám několik stokilometrových závodů.“

Rungorun to měl zmáklé

Pořadatelé měli centrum závodu na známé hradecké lesní cestě Hradečnici, kilometr od lesního hřbitova, kde končí městská, ale i automobilní, doprava. V sobotu zde díky výlovu lesního rybníku Výskyt byla Hradečnice mimořádně otevřena i pro automobily, takže to zde před startem vypadalo jako na Václaváku. Naštěstí tři delší tratě rybník obíhaly a pětku pořadatelé operativně upravili. Stoprocentně vyšlo počasí. Nepršelo, bylo na nule a v lese foukal minimální vítr. Navíc byly připraveny vyhřívané stany. Po závodě čekalo účastníky kvalitní a navíc teplé občerstvení.

Základem závodu byl velmi poctivě naměřený půlmaratonský okruh, většinou vedený po lesních cestách. V první polovině rovinatý a po nočním mrazu celkem tvrdý. Z něj se postupně na své samostatné okruhy odpojily tratě pětky a desítky. V poslední třetině půlmaratonu byla dvě krátká prudší a jedno mírnější, ale táhlé, stoupání. Převýšení půlmaratonského okruhu bylo necelých šedesát metrů a součet stoupání sto devadesát metrů. Značení okruhu bylo suprové, na něm dvě občerstvovačky, třetí byla ve společném místě startu a cíle. V budoucnu by to chtělo na něm označit některé významné kilometry. Přespolní prostě ztráceli pojem o místě a času, protože v tom lese vše vypadá stejně.

Závod měl několik zápletek

Hlavním favoritem závodu byl závodník Hvězdy SKP Pardubice Miloš Kratochvíl. Dle sdělení pořadatelů, ale Miloš v průběhu závodu poznal, že nedobře zvolil trať a vydal se na desítku, a proto byl po proběhnutí cílem desítky diskvalifikován.

Cílem prvního kola proběhl jako první ruský závodník Alexander Alekseev. Přítomné šokovalo, že vede 59letý borec. Sedlák na něj ztrácel necelých pět minut. Do cíle však doběhl Sedlák jako suverénní vítěz za 3:06:03 hodiny.

„Vzhledem ke startu více tratí najednou byla v úvodu závodu situace velmi nepřehledná. Pročistilo se to až poté co se odpojila desítka. V tu chvíli jsem věděl, že asi vedu a přede mnou je pouze jeden půlmaratonec. Druhý z půlky běžel se mnou, ale odpadl. Proto mě překvapilo, že jsem v druhém kole předbíhal Sašu. Dobře ho znám, běhá s námi dlouhé závody a asi musel někde na trati zabloudit.“

Druhý proběhl cílem Alekseev, ale zcela znechucen odmítl převzít účastnickou medaili a sportovně přiznal, že v závěru prvního okruhu pravděpodobně nedodržel trať, asi nechtěně vypustil poslední pytlíček a Sedláka tedy podběhl.

„U cesty stála skupina lidí a zakryli mi šipku na odbočení, takže jsem šel rovnou do cíle.“

Pořadatelé rozhodli šalamounsky, uznali, že chyba nebyla jenom na straně závodníka, nikdo proti jeho výkonu neprotestoval, takže k jeho času připočetli dvacetiminutovou penalizaci, rozdíl jeho času v prvním a druhém kole a ponechali ho ve výsledkové listině.

Celkově druhý byl za 3:22:29 Petr Válek z MK Kladno . „V závěru maratonu jsem předběhl pět soupeřů,“ uvedl Válek. Třetí byl Roman Moskva ze Žamberka za 3:26:28.

V soutěži žen vyhrála ve stylu start cíl a po vyrovnaných výkonech v obou kole Lucie Ábelová z Trutnova za 3:57:03. Druhá byla za 4:39:29 Renata Horáková, kterou v koncovce mohutně stahovala třetí Lenka Benedová ze Srchu za 4:40:36.

Na startu i v cíli byli další zajímavý maratonci jako třeba Václav Sadílek z Lanškrounska. „Letos se plně věnuji maratonu. Chtěl jsem jich dát padesát. Mám splněno. Toto byl můj padesátý třetí a ještě několik jich do konce roku dám.“

Maratonskou trať absolvovalo v samostatném závodě i několik bikerů a pro zajímavost bezkonkurenční vítěz s půlhodinovým náskokem Jan Jírů ze Sparty Praha to dal za 1:26:41.

Půlmaraton patřil Roštejnskému

Podobně suverénní jako biker Jírů byl na půlmaratonské trati Michal Roštejnský z Liberce – 1:20:59, který měl před druhým Martinem Opoleckým téměř devítiminutový náskok.

Nej půlmaratonkyní byla Lucie Pecinová za 1:42:40, druhá doběhla Nikola Samková za 1:46:19.

Nejlepší na čtvrtmaratonu byli David Štefl za 44:34 minuty a Jana Teplá za 50:53. Tuto trať si dal i nejstarší český maratonec Jirka Soukup: „Doběhl jsem celkem vytuhlý, asi jsem se málo oblékl. Vzhledem k tomu, že zde občas trénuji, podíval jsem se do míst, kde jsem v životě nebyl.“

Pětka patřila Petře Piškule za 27:50 a Viktoru Pecinovi za 22:40.

Rungorun připravuje další akce

Na jaře toho roku jsem si přečetl, že Rungorun připravuje mnoho dalších nových aktivit v celém Královéhradecku a jednou z nich byl úspěšný první ročník Forest runu. V jeho kalendáři pro příští rok je už nyní šest akcí a určitě největší běžeckou bombou bude první ročník Zkus maraton Kuks, který se uskuteční 2.4.2016. A opět to nebude jenom maratonský běh.