Po prologu, který uspořádal Sportovní klub Valašského království s cílem na Velkém Javorníku, se běžecký seriál poprvé a nadobro přesunul na svůj „domovský“ vrchol, na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd Lysou horu. Na ni se vydalo 204 závodníků z Visalají.

Tato etapa se startem v nejzažším místě přístupových cest díky svému profilu vyhovuje spíše běžcům a možná i proto se na startu objevilo ve své Lysacupové premiéře několit tváří známých hlavně ze silničních běžeckých závodů.

Počasí závodníkům přálo stejně jako minulý týden ve Frenštátě a tak se při neúčasti vítěze první etapy Ondřeje Horáka v téměř ideálních podmínkách o pokoření traťového rekordu chtěli pokusit i další špičkoví vrchaři.

To se i nakonec podařilo Radimu Kasalíkovi, který ke zdolání více než osmi kilometrů potřeboval 42:08 min. Jen o tři sekundy za sebou nechal Vladana Šindelka z týmu Olympáků a prestižní třetí místo před Tomášem Čerem ze SAKu uhájil celkový vítěz z loňského ročníku Ladislav Sventek z týmu Inov-8run.sk.

Díky absenci Ondry Horáka se vítěz dnešní etapy zároveň posunul do vedení v průběžném hodnocení po dvou závodech a příští týden bude z Šance startovat ve žlutém dresu. Zelený trikot pro vedoucího závodníka nad 40let si oblékne Vladan Šindelek a bílý pro nejlepšího juniora si udržel o jeden bod před svým týmovým kolegou Ondřejem Žnivou Josef Bebčák ze slovenského Inov-8run.sk.

Růžový návlek i přes dnešní porážku od Petry Pastorové zůstane nejúspěšnější ženě ročníku 2011 a vítězce etapy na Velký Javorník Tamaře Stonové z týmu Fialových Kober. Po dvou etapách začíná mít velmi zajímavý náboj i soutěž o skokana roku, kde po druhé etapě aktuálního držitele modrého trikotu Lukáše Krejčího z klubu PepaTeam Frýdek-Místek pro příští týden vystřídá Robert Hegedüs VZS Ostrava.

Kromě bodování soutěže jednotlivců se na Lysacupu hodnotí i zápolení týmů, u nichž se započítávají body třem nejlepším z každého družstva. Po dvou etapách se na prvním místě drží slovenský Inov-8run.sk před kvalitně obsazenou sestavou Olympáků.

Soutěž přibývajícími závody začne získávat na zajímavosti ve všech kategoriích a věřím, že i další etapa, tentokrát se startem na Šancích bude mít v kolonce o počtu účastníků na začátku minimálně dvojku…

Takže všichni, kteří jste třeba ještě dnes zápolili na 1/4maratonu Lenkyčlenky v Ostravě, přijďte se na ten náš region „razovity“ podívat trošku z výšky…

Autor příspěvku Radim Lipták je členem frýdeckomísteckého běžeckého oddílu PEPA TEAM a taky miluje hory :-)

VÝSLEDKY

FOTO PEPA TEAMU

FOTO FRANTIŠKA RAŠKY

FOTO LUĎKA BEDNARZE

VÝSLEDKY

Týmy, které informují na svých klubových stránkách o dění v LYSACUPU.

3SA Racing Team CK Frenštát p. R. BK SAK Karviná
Inov-8run.sk Pepa Team Racing Olešná
SK Valašské království VZS Ostrava X-TRAIL