Rozhodli jste se přestat pít nápoje colového typu ve variantě light – prima nápad! Možná se vám nedařilo zhubnout tak, jak jste si přáli, nebo jste už nedokázali ignorovat ten sáhodlouhý seznam ve složení. Anebo jste až mockrát slyšeli, že vám to prostě nedělá dobře.

Ať už je důvod jakýkoliv, vyřazení lightky z jídelníčku zlepší váš zdravotní stav od hlavy k patě. Výzkumy které se lehkých colových nápojů týkají, jsou stále ještě v plenkách, nicméně už teď se ví dost, abyste se měli na co těšit, až se místo černé tekutiny začnete osvěžovat třeba neslazeným vychlazeným čajem.

Migrény zmizí a soustředění se zostří

Asi jste čekali, že se po vysazení lightky dostaví bolestí hlavy, ale nic takového se nestalo. A když jste teď s jejím pitím přestali, nejspíš zjišťujete, že poprvé po dlouhé době myslíte s čistou hlavou. To proto, že – jak stojí ve studii zveřejněné v European Journal of Clinical Nutrition – chemické látky, jež tvoří umělé sladidlo aspartam mohou upravovat chemické látky v mozku, nervové signály a systém odměn v mozku, což způsobuje bolesti hlavy, úzkost a nespavost.

Studie provedené v roce 2013 na zvířatech ukázaly, že krysy, které pily lightku, měly poškozené buňky a nervová zakončení v malém mozku – v té z jeho částí, jež je zodpovědná za motorické schopnosti.

Chuťové buňky budou citlivější

Není to vaší představivostí: když jídlo nespláchnete obvyklou dávkou lightky, bude vám nejspíš připadat chuťově výraznější. Je delikátnější. Víc si ho vychutnáte. To proto, že umělá sladidla v lightce přebíjela vaše chuťové buňky mohutnými návaly sladkosti. Aspartam je dvěstěkrát sladší než cukr. Splenda? Šestsetkrát.

CT mozku ukazují, že lightka mění receptory sladkosti v mozku a prodlužuje touhu po sladkém, místo aby ji uspokojovala. „Často registrujeme, že pacienti začnou poté, co vysadí lightku, preferovat jiné svačiny,“ dodává k tomu dietoložka Heather Bainbridgová z Weight Control Center při Columbia University Medical Center. „Místo, aby měli chuť na sladkosti plné cukru nebo na něco hodně slaného, jako jsou preclíky nebo brambůrky, dají si raději jablko nebo kus sýra. A když po čase znovu lightku ochutnají, připadá jim nesnesitelně sladká.“

Váha se konečně pohne tím správným směrem

Možná jste lightku začali pít proto, abyste uspíšili hubnutí, ve skutečnosti může ale zafungovat až její vysazení. Nedávná devítiletá studie zjistila, že dospělí, kteří pili lightku, dál hromadili tuk v oblasti břicha. Studie vychází z výzkumu, jenž dospěl k závěru, že denní pití lightky zvyšuje o 65 % pravděpodobnost, že se stanete v příštím desetiletí obézní.

Jiná studie publikovaná v Diabetes Care přišla s tím, že každodenní pití limonád s označením light souvisí se zvýšeným rizikem metabolického syndromu – obezity, vysokého krevního tlaku a vysokých triglyceridů –, jež vedou k srdečním onemocněním a diabetu.

Posílí se kosti

Vyškrtnutí lightky může být nejlepší způsob, jak posílit kosti a snížit nebezpečí fraktury. Jedna ze studií z roku 2014 dospěla k závěru, že každá sklenice lightky zvyšuje u žen menopauze riziko fraktury kyčle o 14 %. Z jiné vyplývá, že starší ženy, které pijí colu, mají v kyčlích nižší hustotu minerálů. Příčiny tohoto efektu nejsou ještě známé, věda si je však celkem jistá, že pravidelné popíjení limonád oslabuje kosti.

Změní se vám přístup k jídlu

Protože lightky neobsahují žádné kalorie, mají lidé, kteří je pijí, často pocit, že je v pořádku, když se jinak přecpávají, poznamenává dietoložka Bainbridgová. Je často svědkem toho, jak si její pacienti pijící lightku vybírají špatné potraviny, jako jsou hamburgery s hranolky, koláče nebo brambůrky, protože mají pocit, že si ty kalorie navíc mohou dopřát. Limonády jsou navíc často s nevhodnými potravinami dodávané. „Občas se z těchto nesprávných rozhodnutí stane zlozvyk,“ pokračuje. „K hranolkům, brambůrkům nebo něčemu sladkému automaticky dostanete něco sladkého. Když vyřadíte limonády, narušíte tím i fastfoodový zlozvyk.“

Líp zvládnete alkohol

Faktem je, že s lightkou se opijete rychleji. Když ji smícháte s alkoholem, vyprázdní se vám rychleji žaludek, než kdybyste použili obyčejnou colu, což podle australské studie uveřejněné v American Journal of Medicine vede k drastickému zvýšení koncentrace alkoholu v krvi. Když k tomu přidáte ještě kofein, mějte se na pozoru. Další studie uveřejněná v časopise Alcoholism: Clinical and Experimental Research dospěla k závěru, že štamgasti, kteří míchali alkohol s lightkou, se opili mnohem snadněji a častěji. Jaká je nejlepší volba do míchaných nápojů? Sodovka, ve které není ani stopa po cukru a kaloriích.

Sníží se množství ukládaného tuku a riziko diabetu

Naše hormony vysvětlují zásadní paradox, proč lidé přibírají, když přejdou na lightku. Studie v Diabetes Care přišla se zjištěním, že když před jídlem vypijete dvě třetiny plechovky lightky před jídlem, přiměje slinivku, aby uvolnila velké množství inzulínu, hormonu ukládajícího tuk. Když je slinivka přetížená z vytváření inzulínu, který kontroluje hladinu cukru v krvi, vystrčí své škaredé růžky diabetes. Nedávná japonská studie zjistila, že u mužů ve středním věku, kteří pijí jednu a více sklenic lightky denně, je v následujících sedmi letech mnohem větší pravděpodobnost vzniku diabetu typu 2.

Zlepší se fungování ledvin

Teď, když se vaše tělo už nemusí vypořádávat s nevyslovitelnými látkami obsaženými v cole light, ledviny se mohou vrátit k odstraňování toxinů, stabilizování krevního tlaku a vstřebávání minerálů. Jedna ze studií porovnávala data sbíraná po jedenáct let a zjistila, že u žen, které denně pily dvě a více plechovek lightky, se zdvojnásobila pravděpodobnost snížení funkce ledvin.

Čtěte dále: Pijme colu, je v ní cukr