František běžel přes SVĚTLO PRO SVĚT v roce 2015 štafetu společně s dalšími členy skupiny Chinaski, Michalem Malátným a Štěpánem Škochem. Letos se rozhodl pokořit svoje hranice, a proto poběží celý Sportisimo půl maraton Praha. A samozřejmě následně si zaběhne i štafetu na Volkswagen maraton Praha ve stejném složení jako loni, akorát navíc s Daliborem Gondíkem.

Františku, všichni vás známe jako kapelníka ze skupiny Chinaski, ale už málokdo ví, že také běháte. Co vás k běhání přivedlo?

Tak asi jako většinu z nás, touha překonat sám sebe, udělat něco pro zdraví, zhubnout a nabrat fyzičku.

Minule jste se SVĚTLEM PRO SVĚT běžel maratónskou štafetu, letos jste si zdvojnásobil cenu a troufáte si na půlmaraton. Jak se těšíte?

Jeden půlmaraton už jsem jako běžec absolvoval v čase lehce nad 2 hodiny, takže letošní cíl, je zase se o něco zlepšit. Cítím se tak na 1:50 hod.

Je vůbec možný pořádný trénink během náročného programu kapely?

Určitě, to není problém, chodím běhat i na tour nebo dokonce i když jsme byli s kapelou v Austrálii, takže čas se najde vždy.

Pravidelně se umísťujete vysoko na cenách Anděl i na Slavících. Je těžké najít recept, aby se vaše muzika líbila jak hudebním kritikům, tak posluchačům?

To je velice jednoduché, muzika se nejprve musí líbit nám, pokud se líbí i našim fanouškům, tak jsme šťastní, pokud se ještě navíc líbí i kritikům, tak hurá, ale v našem případě se tyto 3 články podařilo sladit až tak v roce 2014. Ty první dva naštěstí fungují už dlouho.

Nám se moc líbilo, jak jste se ostře vymezil proti nacionalistické kapele Ortel. Taky podporujete rozvojové projekty, ať už přes Člověka v tísni nebo přes SVĚTLO PRO SVĚT. Nebojíte se, že je to teď trochu nepopulární téma?

Bylo, je a bude vždycky těžší jít proti davu, než s ním poslušně kráčet. Snažím se pochopit, proč lidé, kvůli svému strachu a deziluzi podporují Ortel a jiné demagogy.

Přesto všechno mi to přijde hloupé a ten večer v Opeře na Slavíkách jsem se opravdu styděl.

A co vy, pomůžete dobré věci? Registrace na Sportisimo ½ maraton Praha jsou možné už pouze 19 dnů, cena 1.800,–Kč je stejná jako u RunCzechu do konce února. Od 1. března se dar za startovné zvýší.

600,–Kč přesně tolik jde z každé částky na přímou podporu projektů SVĚTLA PRO SVĚT, tento rok je příspěvek na prevenci a léčbu bolestivého trachomu. Díky jednomu startovnímu číslu, vrátíte jednomu člověku zrak! Děkujeme, že pomáháte společně s námi.

www.svetloprosvet.cz

Tisková zpráva