Parta nadšenců sdružených kolem Maratonského klubu Prostějov už počtvrté nachystala na Velikonoční neděli půlmaraton Prostějovem. V nádherném počasí a za ideálních podmínek vyběhlo v místním lesoparku Hloučela na trať celkem 350 běžců.

Dopolední program zahájily dětské běhy na 50, 300 a 500 m. V jednotlivých kategoriích se představilo na 90 dětí, z nichž celá řada běžela svůj první závod. V cíli na ně čekalo občerstvení, medaile a diplom, stejně tak jako nadšené úsměvy tatínků a maminek.

V hlavním závodě pak vystartovalo na trať 10 a 21 km přes 260 běžců. Jednookruhová trať je vedena po cyklostezkách okolo Prostějova, přičemž páteří celé trati je lesopark vinoucí se podél řeky Hloučela. Na převážně asfaltovém povrchu s minimálním převýšením se celé startovní pole poměrně rychle roztáhlo a na pátém kilometru už bylo zřejmé, že letos jsou mezi účastníky běžci s velmi kvalitními časy.

Na desítce si nakonec na stupně vítězů stouply Judita Nagyová (47:12), Blanka Masničáková (45:44) a Jitka Hudáková (44:04) mezi ženami a z mužů byli nejúspěšnější Pavel Franc (36:31), Dominik Voráč (35:07) a Tomáš Steiner (33:47).

Trať půlmaratonu už se třetím rokem nemění a ve startovní listině se pravidelně objevují i známá jména. Rekord trati drží z loňského roku František Mahovský časem 1:11:50.

Letos se na startu objevil Petr Vabroušek, který si v náročném programu závodů, cestování a přípravy na Marathon des Sables na Sahaře odskočil do Prostějova přímo na zpáteční cestě z Ibizy. Po únavné cestě nepomýšlel na žádný mimořádný výkon a tak si v nádherném počasí užil pohodový půlmaraton a po závodě malou autogramiádu.

Mezi ženami nakonec zvítězila Simona Křivánková (1:28:08), těsně před další tradiční účastnicí v Prostějově, Maruškou Delingerovou (1:28:24) a Terezou Tobíškovou (1:31:45).

Mezi muži zvítězil Jiří Petr v čase o téměř minutu a půl lepším než v loňském roce (1:12:46). Hned za ním pak doběhl Petr Henek (1:13:37) a s odstupem Tomáš Večeřa (1:18:07).

„Máme tady pěkné výkony a jsme za ně moc rádi. Na druhou stranu naše zaměření vychází z odkazu RUN FREE Caballa Blanca a my se snažíme především podporovat pohodové běhání bez tlaku na výkon, běhání pro radost. Běhá s námi pravidelně čim dál větší parta dospělých i dětí a tak se zdá, že to má nějaký smysl,” řekl nám s úsměvem a spokojený Martin Plachý, předseda Maratonského klubu.

„Jezdím sem už čtvrtým rokem a vyhovuje mi tady ta komorní atmosféra a perfektně připravené závody s kvalitním zázemím," podělil se s námi o své dojmy Martin Cícha ze Zlína.

Výsledky

Foto 504× – MK Prostějov