Zima jak na Sibiři byla při letošním 58. ročníku silničního běh Kolín-Velký Osek-Kolín (KVOK), který se potřetí běžel jako obrátkový půlmaraton. Naštěstí nepršelo. Před tím to byla silniční dvacítka, na níž dokázal legendární Ivan Uvizl pokořit hranici hodiny.

I když nedorazil loňský vítěz a rekordman závodu Jiří Čivrný bylo před startem jasné, že vzhledem ke kvalitnímu obsazení padne jeho traťový rekord. Pořadatelé na půlmaratonské trati opět zaznamenali rekordní počet startujících, letos se jim podařilo pokořit hranici 150 vytrvalců.

Kučera: Saji je prostě jinde

Na startu byl totiž brněnský Martin Kučera, který však netušil, že je přítomen vlastně domácí Maročan Saji Abdelkabir.

Po startu se navíc Saji nikam nehnal. Běží se totiž nejdříve okruh na stadiónu a z něho vybíhal až sedmý. Postupně šel samozřejmě dopředu a záhy se dotáhl na vedoucího Kučeru. Spolu běželi do půlky a pak Kučera rezignoval.

„Byl to pro mě šok, nevěděl jsem, že běží a bylo mi jasné, že jsem bez šance. V poslední době jsem s ním několikrát závodil, ale on je prostě jinde. Mohl jsem dneska jít i o dvě minuty lépe, ale on měl rezervu šesti minut. Holt smůla,“ líčil po závodě Kučera, který se snažil překonat i jazykovou bariéru. „Měl jsem zde vyhlídnutý ještě jeden závod, ale pokud on poběží ztrácí to pro mě smysl sem jet z Brna.“ No snad se borci domluvili.

Vítězný a v pohodě běžící Abdelkabir, který letos slaví čtyřicátiny, zapsal čas 1:08:36 hodiny. Druhý Kučera 1:11:31, běžel lépe než vloni Čivrný. Třetí místo nakonec vybojoval vloni druhý celkově Petr Pinďák z Varnsdorfu – 1:13:55, který v poslední třetině závodu doběhl a lehce předběhl Vlastimila Flégla z Vrchlabí – 1:14:18.

Celkově sedmý byl nejlepší šedesátník Miloš Smrčka za 1:17:18 a osmý nejlepší padesátník Jaroslav Chramosta – 1:17:59. Velké štěstí měl nejlepší muž nad 70 let Miroslav Říha – 1:41:12, který vyhrál hlavní cenu v tombole – mikrovlnku.

Spolufavoritce Maršíkové došlo, vyhrála domácí Teplá

V soutěži žen chyběly loňské vítězky veteránských kategorií Radka Zbíralová a Anna Krátká. Na startu však byly vloni nejlepší mladé závodnice do 35 let domácí Jana Teplá a Kateřina Maršíková z Dobrušky. Ta se ujala vedení a vydržela na čele do půlky závodu. Pak šla před ní vítězná Teplá – 1:34:36, celkově byla padesátá třetí a dala o minutku lepší čas než vloni. Do Maršíkové (1:37:42) ještě šly úspěšně mladé veteránky Iva Kroužilová (1:36:24) a Jitka Černá (1:36:59). Veteránky nad 45 let vyhrála domácí Radka Kubištová za 1.42:53. Maršíková doběhla tedy čtvrtá.

Kolínští pořadatelé v čele s Vaškem Milerem zvládli závod tradičně na jedničku. Před startem, každý účastník při prezentaci dostal taštičku s občerstvením, rozcvičující se vytrvalce naladili vystoupením mladé sportovkyně a poté závodníky řádně nabudilo vystoupení bubeníků.

Na trati byly dvě občerstvovačky, na šestém a devátém kilometru, takže se šlo čtyřikrát posilnit. V cíli každý obdržel pěknou medaili závodu. Bylo připraveno teplé občerstvení, letos párky nebo sekaná, a o bohaté tombole již byla řeč. A psaní o dalších pozitivních detailech by bylo v případě Kolíňáků nošením dříví do lesa.