Josef Burian, šéf prázdninového půlmaratonu v kulisách veltruského zámeckého parku, včera daroval pošedesáté krev. V pražské Thomayerově nemocnici chtěl jít na řadu jako šedesátý. Jenže za den tu stihli obsloužit jen osmapadesát lidí. „Nevadí. Jestli přišel aspoň jeden nový dárce, mělo to smysl,“ komentuje svoji akci Daruj krev s Miřejovickým půlmaratonem.

Probíhá už potřetí. „Dáváme krev celá naše rodina. A tak jsme si řekli, že zkusíme získat i další lidi. Ale kolik se jich najde, po tom už nepátrám,“ mávnul rukou.

Jen pro upřesnění relací, každý odběr znamená odevzdání přibližně 470 ml krve, zhruba desetinu kapacity řečiště člověka. Neúnavný organizátor Burian, jinak profesí stavitel přenosů České televize, už si tedy odčerpal skoro třicet litrů krve skupiny A1+. Ta teď koluje v žilách potřebných.

Jeho iniciativa přilákala další spřízněné běžce. Tváří projektu se stala Simona Vlašimská, původem z nedalekého Mělníka, vítězka Women´s Challenge 2013, která tehdy dostala startovní číslo na jeho závodě jako odměnu. A už roky tam přispívá na povodňové konto. Její otec byl hrdým nositelem Janského plakety, ona sama ale krev ještě nedává. „Šest let kojím a při tom se nesmí. Až dokojím, po půl roce pak určitě přijdu,“ usmála se.

Zato Alexandra Lesche, která se účastní jejich pravidelných výběhů pro maminy s kočárky na Černém Mostě, už krev odevzdala. Jitku Faronovou, další běžkyni z Klánovic, ale nepustili lékaři. Týden po pražském maratonu dala 86 km na ultra trati a hned další víkend ještě karlovarský půlmaraton. „Chybí mi železo. Takže mě nakrmili a odložili,“ pokrčila omluvně rameny. Desátý odběr si tedy připíše, až se zotaví.

První letošní příspěvek poslal Belo Špišák z Košic, který loni uběhl z východu Slovenska sedm set kilometrů až na pražský maraton (ten pak taky jako bonus navíc), aby pomohl autistickým dětem z AC Rubikon. Teď při svém už třicátém odběru věnoval trombocyty neboli krevní destičky, další důležitou surovinu. „Já byl v Thomayerce darovat den předtím, všiml jsem si plakátu, takže se tímto připojuju,“ vzkázal ještě třeba Libor Hubálek.

Zapojit se můžete i vy, až do 15. června. A pak se vydat i na Miřejovický půlmaraton, který se letos běží 30. července. Za svůj dobrý skutek dostanete slevu na startovném. Dobrý pocit se dostaví sám.