Formát byl tentokrát trochu jiný, první v cíli však zůstává stejný. Středečnímu dílu Triexpert Cupu, který se běžel v rámci T-Mobile Olympijského běhu, kraloval suverén seriálu Jiří Čípa, na druhém místě a v kategorii žen přišel však příjemný svěží vítr. Za Čípou totiž finišoval Jiří Šacl a něžnému pohlaví vévodila česká reprezentantka Lucie Maršánová. Oba výborní vytrvalci závodí za pardubickou Hvězdu a tvoří pár.

Třetí muž byl v cíli 7,1 dlouhé trati v okolí Palackého vrchu triatlonový reprezentant František Kubínek, v ženách druhé místo brala jinak suverénka Triexpert Cupu Patrícia Puklová a třetí skončila další častá účastnice středečního brněnského zápolení Lada Železná.

„Tím, že jsme závod neměli zcela v naší režii, jsme měli trochu obavy, zda vše bude v pohodě. Naštěstí se žádný větší problém nevyskytl. Největší vidím v tom, že i přes slib olympijského výboru nepřišly správné velikosti triček. Někteří účastníci se tak museli spokojit s jinou velikostí. Bohužel za to nemůžeme,“ omlouval se ředitel Triexpert Cupu Tomáš Kalina.

Čípa v parném podvečeru zaběhl na terénní trati s vražedným osmisetmetrovým kopcem na závěr čas 22:44 minuty, čímž jen o dvě sekundy zaostal za časem z první letošní zastávky v Králově Poli. Maršánová pak čas minule vítězné Puklové vylepšila takřka o dvě minuty a v absolutním pořadí doběhla na skvělé jedenácté pozici. Šlo vidět, že se jedná a elitní českou vytrvalkyni, která má medaile z mistrovství republiky na dráze a podívala se i na vrcholné světové akce v běhu do vrchu. Její partner Šacl na výhru neměl, za Čípou zaostal o propastnou minutu a čtvrt.

Do klání, které bylo součást 51 běhů po celé republice, odstartovalo 343 nadšenců, čímž byl překonaný o jednoho účastníka letošní rekord Triexpert Cupu z prvních letošních Obřan. Rekord z minulého roku však o sedm startujících nepadl. „Nadimenzovali jsme závod pro 400 startujících. Přihlásilo se asi 390 lidí, někteří však nedošli. I tak je účast velmi pěkná,“ shrnul Kalina.

Účastníků oproti prvnímu letošnímu „Palačáku“ přibylo o 37, kvalita však šla o poznání níž. Běžec na desátém místě dosáhl před pěti týdny téměř o minutu lepšího času. Na dvacáté pozici už rozdíl představoval minutu a čtvrt. Ve středu 29. června jsou na programu Obřany a jejich běh po cyklostezce do Bílovic nad Svitavou a zpět. Start je opět v šest hodin večer. „Už se zase těšíme na poklidnější díl,“ vyhlížel Kalina.

Výsledky