Olympijský triatlon přepsal historii – vítězný Alistair Brownlee jako první obhájil zlatou medaili, jeho bratr Jonny pak k bronzu z Londýna přidal cennější kov – stříbrný.

Dnešní výjimečně teplý den (v 11 hodin při startu již bylo 26 °C) na Copacabaně byl svědkem vpravdě historické události – poprvé se na prvních dvou místech v olympijském závodě seřadili bratři z Velké Británie. Celkem je to podvanácté, kdy zlatá a stříbrná medaile z letních nebo zimních olympijských her míří za dvěma sourozenci.

Oba se odpoutali od soupeřů po dvou kilometrech běhu a ve třetím ze čtyř kol na desetikilometrové trase rozhodl starší z dvojice o svém triumfu, třebaže dle jeho slov nebyl tento běh tak rychlý jako v Londýně. Před cílem zpomalil aby si vzal vlajku a posledních 50 metrů už jen vyklusával a užíval si triumf. Přesto vyhrál v čase 1:45:01, jeho sourozenec byl šest vteřin za ním. O pár vteřin později už leželi vedle sebe za cílovou čárou – vyčerpaní, ale šťastní. Řekli si: „Dokázali jsme to,“ a zaťali pěsti na znamení triumfu.

Vzhledem k tomu, že Alistair poslední čtyři roky často řešil zdravotní problémy s kotníkem, je obhajoba do značné míry překvapením. „Každý den tohoto roku byl tak těžký. Denně jsem se budil bolestí,“ řekl vítěz po doběhu. Musel obzvláště tvrdě trénovat, přesto si myslí, že jeho bratr trénoval více. V prospěch úspěšného obhájce naopak hovoří lepší vytrvalostní schopnosti.

Vítězný plán vyšel na jedničku

Plán obou bratrů, jak jej popisuje renomovaný britský web theguardian, byl jednoduchý – vzít za to při kilometru a půl plavání, během 40 kilometrů na kole si připravit pozici pro útok a v desetikilome­trovém běhu si to pak rozdat už jen mezi sebou. A to se také podařilo. Přesně podle plánu.

Z vody šli na čtvrtém a šestém místě v patnáctičlenné vedoucí skupině. Na kole se pak snažili „balík“ roztrhat a zredukovali vedoucí skupinku na desítku triatlonistů, ve které se neudrželi skvělí běžci Mario Mola a Richard Murray. Na začátku běhu s nimi byl už jen Vincent Luis a po dvou kilometrech začal ztrácet i on. Na čele zůstali bok po boku dva britští bratři, kteří už věděli, že dnes se bude přepisovat historie…