V sobotu má pokračovat žhavé léto. Velká cena města Úval na východním okraji metropole nabízí parádní cross country nebo enduro na horském kole a pak ještě na stejném 5 km okruhu drsný trailový běh. Kdo zvládne oboje, získá titul „Úvalský tvrďák“! Motivace je jasná a v Úvalech stejně zavřeli koupaliště…

„Zahajte školní rok pětkou,“ lákají pořadatelé běžce. Do série Tři pro zdraví, která slaví desáté narozeniny svým cross country horských kol, loni přidali do nabídky i běh. „Na biku už jsme znali každý kousek té trati, věděli, kde zařadit, kde brzdit. A protože hodě z nás i běhá, rozhodli jsme se, že si ji zkusíme i proběhnout,“ říká Ondřej Brouček, šéf pořadatelského tý­mu.

Jak je obtížná, svědčí nejen převýšení 180 metrů, ale i fakt, že ji pod čtyři minuty na kilometr nezvládl ani vítěz Lukáš Kubričan! O to zajímavější je to výzva, která se premiérově zařazuje také do kalendáře Pražského běžeckého poháru.

„Hned po startu následuje zaváděcí pytlík se skokánky, pak se jde přes vodu a nahoru do prudkého svahu. Trať bude vymletá koly, ale jinak tvrdá, na trailovky, asi 300 metrů vede po asfaltu, proto nedoporučujeme tretry,“ dodává Brouček. Proběhnout nebo projet na kole pod vedením organizátorů si ji můžete dnes v 18 hodin, sraz dole na hřišti za školou.

Těm odvážnějším se navíc se nabízí kombinace Úvalský tvrďák, nejdřív MTB (tady se vám vypočítá průměr na jedno kolo) a po obědě běh. Časy se sčítají. Elitní muži, jejichž závodní pole ozdobí i olympionik Jan Škarnitzl nebo další reprezentant Matouš Ullman, startují ve 13 hodin.

Přestože ti nejlepší prosviští tratí na hranici hodinového rekordu, ostatním to bude trvat o poznání déle. A běh startuje už v 15… „Odhaduju, že by se o kombinaci mohlo pokusit až sedmdesát lidí,“ představuje si Brouček.

Nejen protože se slaví, chystá se celodenní bohatý program. Registrace na dětské závody začíná už v 8.30 a za odměnu se můžete těšit na koncerty kapel Medvěd 007, Emma a Freeride.

Facebook událost