Jméno letošního krále zní Jiří a ten se s jubilejním dvacátým ročníkem brněnského běžeckého seriálu Triexpert Cup rozloučil stylově. Poslední dvacátý díl absolvoval už před závodem jistý vítěz celkového pořadí Jiří Petr v poklidu společně s rodinou. V kočárku vezl po asfaltové stezce z Anthroposu svou dceru a po jeho boku běžela manželka. „Užil jsem si to, už mi o nic nešlo. Nechal jsem hlavně manželku, ať si také zazávodí,“ usmíval se vytáhlý vytrvalec, který po závodě při slavnostním vyhlašování převzal cenu pro nejlepšího „triexperťáka“ poprvé.

Z dvaceti pokračování vyhrál Petr sedmkrát, těžil však ze stabilních výkonů. Absolvoval patnáct závodů a pokaždé se postavil na stupně vítězů. „Výhra mě samozřejmě moc těší. Užil jsem si hlavně starty, kdy jsme spolu bojovali s Jirkou Čípou. Se vší úctou respektem k pořadatelům beru středeční Triexperty tréninkově. To však neznamená, že bych je flákal. Když už přijdu, tak makám, co to jde,“ povídal Petr.

Druhého muže celkového pořadí Lukáše Sourala za sebou nechal o propastných devadesát bodů. Právě boj o druhou pozici však představoval největší koření závěrečného pokračování v Pisárkách. Soural totiž měl před startem na třetího Vlastimila Lysáka jen nepatrný náskok. Jenže prvně jmenovaný nenechal nic náhodě a triumfem na šest kilometrů dlouhé trati v čase 20:14 minuty si pohlídal stříbrnou příčku. „Soustředil jsem se na Vlastu, chtěl jsem druhé místo urvat. S Vlastou jsem nechtěl jít hlavně do finiše, tam je silný,“ culil se Soural, který Lysáka ve středu porazil o půl minuty.

Lysák nechtěl nechat svou kůži zadarmo. Zpočátku diktoval tempo a dokonce si vytvořil mírný náskok, ten však neudržel. „Zkusil jsem to na začátku, co to šlo, jenže pak chyběla síla. Třetí flek však beru všemi deseti, i když vím, že třeba Jirka Čípa nebo Dan Orálek neměli dost startů a jinak by mě porazili. Loni jsem skončil šestý, nyní třetí. Jde vidět progres a to mě těší. Pohár byl parádní, moc díky organizátorům. Na druhou stranu jsem rád, že už to končí. Zas bude víc prostoru k tréninku,“ líčil Lysák, který je charakteristický svou výraznou muskulaturou.

Podobně jako Petr mezi muži, byla v ženách suverénní Patrícia Puklová. Ta sice v Anthroposu po víkendovém masakru v podobě Beskydské sedmičky chyběla, prvenství ji však už nikdo nemohl vzít. Za ní však byla situace opět napínavá. Lucie Johaníková v Anthroposu vyhrála, na celkově druhou Lucii Kolkovou jí však na třetí příčce scházelo sedm bodů.

„Druhé místo beru. Páťa je na tom po porodu o mnoho lépe. Stíhá daleko víc trénovat. Já se jen občas proběhnu s kočárkem. Triexpert už jsem snad dvakrát před dítětem celkově vyhrála. Na závodech stále přibývá lidí. Na jednu stranu je to dobře, na druhou jak nyní běhám hůř, tak běžím ve větším balíku, což není ideální,“ přemítala Kolková, která ve středu finišovala třetí, když před sebe pustila ještě Mirku Pešákovou.

Pořadatelé pro účastníky po posledním díle připravili vedle závěrečného vyhlášení i občerstvení zdarma. „Tak už je to za námi. Myslím, že se dvacátý ročník až na pár drobností vyvedl. Náladu mi trochu pokazili někteří účastníci závěrečného závodu. Na stezce naháněli vteřiny a došlo k nějakým střetům s ostatními a také ignorovali pokyny při parkování před závodem. Auto klidně nechali i přes zákaz v parku na trávě. Úplně jim bylo jedno, že kvůli nim nám třeba už další závod v Anthroposu nepovolí,“ bilancoval ředitel podniku Tomáš Kalina.