Ve Štěpánském běhu Porubou v Ostravě dnes bezpečně zvítězil Aleš Miko – 43:34 TR (SSK Vítkovice) před Tomášem Blahou – 46:32 (AK Asics Kroměříž). Na třetím místě doběhl Václav Bitala – 46:40 (Lašský běžecký klub).

Ženy ovládla rozdílem třídy vrchařka Pavla Schorná Matyášová z TJ Martonstavu Úpice v novém traťovém rekordu 48:25. Před ní doběhlo pouze šest mužů. Na druhém místě dokončila závod Kateřina Bluchová (SSK Vítkovice) a na třetím pak Adéla Esentierová (Baláž Extreme Team).

Na startu letošního, v pořadí už čtyřiatřicátého, ročníku se sešlo 118 vytrvalců. Počasí bylo téměř ideální, povrch silnic byl mokrý, ale nikde ani památky po sněhu či náledí a to se potom lámou rekordy.

„Počáteční tempo bylo poměrně vlažné a několik nás běželo první dva kilometry po 3:35 min./km. U Tesca jsem za to tedy trochu vzal a běžel svoje tempo kolem 3:20 min./km. Ještě chvíli se mě držel Tomáš Blaha, ale potom jsem se mu pomalu vzdaloval. Vůbec jsem netušil, že běžím na traťový rekord“, řekl v cíli spokojený vítěz Aleš Miko.

Po dotazu, zda by mohl čas být ještě lepší, kdyby měl přímého soupeře řekl: „Nedělal jsem si dnes žádné ambice. Pokud by mě Tomáš udržel a v závěru chtěl tempo vystupňovat asi bych ho pustil. Toho hlavního, čeho jsem chtěl letos dosáhnout, jsem dosáhl, mám po sezóně a navíc prosinec je pro mě rizikový, co se zranění týká, takže dnes jsem si chtěl prostě jen dobře zaběhat, nejít na krev.“

Tomáš Blaha vypadal v cíli taky spokojeně a vysekl vítězi poklonu: „Aleš byl hodně rychlý, dnes jsem na něj opravdu neměl.“

Pro organizátory závodu to byla opět těžká zkouška, protože zvládnout běžeckou akci za provozu tolika aut, kdy lidé spěchají za nákupy, není jednoduché. Jednu velkou chybu však udělali ve značení trasy, kdy cca 15 závodníků seběhlo z trati a v cíli ztratili téměř deset minut! A to by se stávat opravdu nemělo.

Výsledky

Naše fotogalerie

Foto Otto Seitla