V Petrovicích na Blanensku se dnes na startovní čáru postavilo neuvěřitelných 94 běžců. Většina z nich měla v nohou i Štěpánské běhy z předchozího dne. Pořadatele to sice mírně překvapilo, ale nezaskočilo a proto se startovalo jako obvykle přesně.

Tentokrát na rozdíl od loňského roku byli všichni na místě včas a nikdo nemusel dobíhat startovní pole s několika vteřinovou ztrátou.

Jiří Homoláč, vítěz Štěpánského běhu v Syrovicích, /VSK UNI Brno – 16:27/ za to vzal hned od začátku a drtivým nástupem si vypracoval dostatečný náskok, který si potom již jen hlídal až do cíle. Druhý Dan Orálek /Moravská Slávia Brno – 17:06/ si pak v druhé půli poradil s přehledem se třetím mužem v pořadí, nadějným mladým vytrvalcem, Robertem Míčem /VSK UNI Brno – 17:28/.

V ženách si se stejným přehledem doběhla pro vítězství také první žena ze Syrovic, triatlonistka Tereza Ďurdiaková /AC Olymp Brno – 20:07/. Druhá se v cíli objevila Milada Barešová /Bambas Skalice – 20:29/ a třetí potom protnula šachovnici Anna Krátká /TJ Svitavy – 21:09/.

Počasí je tu vždy v hlavní roli

17. ročník Hraběnčina běhání v Petrovicích uzavřel letošní Okresní běžeckou ligu blanenských vytrvalců. Ze závodu se za léta jeho pořádání stala oblíbená a důstojná tečka za vánočními svátky běžců ze širokého okolí, špičkové vytrvalce nevyjímaje.

A že se na start v penzionu U hraběnky nepostavila jen tak ledajaká jména, se dá zjistit i z dlouhé historie závodu.

Trasa, dlouhá 5,2 kilometru, skýtá běžcům v tomto období všechny možnosti, které si jen dokážete představit. Vše je závislé na počasí, ale i přesto není trať vůbec jednoduchá. Jsou zde prudké seběhy i výběhy po silnici, přechod do lesního terénu a samozřejmě také tradiční doběh do cíle z kopce dolů.

Běželo se zde v minulých letech i v metrových závějích, stejně jako po souvislé vrstvě ledu, v blátě, pekelném mrazu i mlze.

Ale dnešek byl opravdu víc než neskutečnou výjimkou. Teplo, jen mokrá cesta a v lesích místy led z ujetého sněhu proložený blátem. Tohle tu nepamatují snad ani ti skalní účastníci zdejšího závodu.

Zajímavý závod, zvláštní atmosféra a letití účastníci

„Nejraději běžím sám a vpředu,“ potvrdil svoji taktiku Jiří Homoláč. „Rozběhl jsem to hodně rychle, možná víc, než jsem měl a hned v prvním kopci to bylo cítit, ale to už jsem měl dostatečný odstup od Dana, tak nebyl problém si zbytek závodu pohlídat a netrápit se. Ovšem včera v Syrovicích to bylo do sedmého kilometru hodně těžké, ale pak jsem se trochu rozběhl. Dnes mi ani led v lese moc nevadil.“

„Na mě byl ten začátek poměrně ostrý,“ okomentoval průběh závodu Dan Orálek. „Tohle si už nemůžu dovolit. Rozběhl jsem se až v druhé půlce a to už na Jirku nestačilo.“

„Letos jsem promarodil půlku sezóny,“ přiznal své zmizení z výsledkových listin devatenáctiletý Robert Míč. „V novém roce to snad už bude v pořádku a doufám, že se podaří zaběhnout i slušné časy na dráze.“

„Já si sem přijela hlavně pro tu krůtu, která je za absolutní prvenství v ženách,“ smála se Tereza Durďiaková. „Nikdy mi to v předchozích letech nevyšlo, tak jsem ráda, že se to letos povedlo. A ani mi nevadil terén v lese. Běžela jsem se skupinou chlapů a ti vybírali cestu, tak jsem šla jen v jejich stopách.“

„Já se divím, že mi to ještě tak běhá,“ nevěřila svému výkonu Milada Barešová. „Sice jsem přes prázdniny něco málo naběhala, ale teď se dostanu k tréninku tak jednou za měsíc. Jen čekám, kdy se to konečně projeví, ale prostě není čas.“

„Já měla už z loňského roku poukázku do zdejšího penzionu na jídlo, tak jsme sem cestu ze Svitav zase naplánovali,“ přiznala se bez obalu Anička Krátká. „Přece by bylo škoda tak dobré jídlo nechat propadnout. Ale mně se tu líbí a běhám tady ráda. Je to zajímavý závod se zvláštní povánoční atmosférou a myslím, že když to vyjde, určitě se tu objevím příště zase.“

Přesně tohle víme i my všichni, kteří se v Petrovicích po Štěpánovi scházíme už léta. A věřím, že nás, kterým tento závod přirostl k srdci, bude rok od roku víc a víc.

Výsledky

Fotogalerie


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.