Vánoční svátky jsou za námi. Po bradě nám ještě stéká mastnota z „božíhodové kachny“, štěpánskou krůtičku jsme dosud nestrávili, trubky máme ucpané cukrovím a ani plzeňské ten nápor nezvládá zpracovat.

Jsme znaveni…

Na gauči jsme vyleželi důlek…

Chce se nám spát a spát a spát…

Nastal ideální čas pro shlédnutí nějakého umění. Přišla pravá chvíle pro aktivní kulturní odpočinek. Zašátráme v naší filmotéce. Chceme si pustit něco poklidného. Ale co to? Běh ovládl i naši obrazovku!

Že by Maratonec? Film z roku 1976 zrežírovaný Johnem Schlesingerem. Dustin Hoffman v roli studenta, který se nevědomky připlete do smrtící hry, kterou rozehrál nepolapitelný válečný zločinec. Do toho se připravuje na svůj první maratonský závod. Laurence Olivier v roli sadistického katana, který jde tvrdě za svým cílem, jímž je zásilka drahocenných diamantů. Hláška „Je to bezpečné?“ vás ještě hodně dlouho bude po usednutí do zubařského křesla strašit v hlavě.

Znáte Lolu?

Lola běží o život. Berlín. Současnost. Letní den, v němž minuty rozhodují o lásce, životě a smrti. Lole a Mannimu je něco přes dvacet a jsou milenci. Manni pracuje jako kurýr pro pochybného překupníka s auty. Poslední akce však nedopadne podle plánu. Vletí v metru do náruče revizorům a ztratí igelitku se 100.000,– DM, které si má šéf za dvacet minut vyzvednout. Zoufalý Manni volá Lole. Co si počít? Když ty peníze nesežene, zemře. Lolin mozek pracuje naplno. Má dvacet minut na to, aby sehnala sto tisíc, dvacet minut na záchranu Manniho života. Lola vyrazí z domu do ulic Berlína vyběhat sobě a Mannimu život, sehnat nějak někde sto tisíc. Lola běží ne jako, ale o život. Německý krimifilm z roku 1998 režírovaný Tomem Tykwerem. Jak by asi Lole dopadl Cooperův test?

Jste-li žena, které se dosud nepodařilo zaběhnout vysněný maratonský čas, garantuji vám, že v závěrečných scénách filmu Vysněný cíl budete brečet. Budou vás sakra bolet nohy. A budete chtít být jako ona, jako Christine v cíli The Comrades Marathonu, 90 kilometrů dlouhého jihoafrického běžeckého závodu považovaného za jeden z nejtěžších běhů světa. To samé si myslí i stárnoucí trenér Barry. Celý život toužil po tom, že připraví pro tento závod vítěze. A pak mu zčista jasna padne do klína namibijská uprchlice Christine. Barry se jí ujme, vidí v ní splnění svého snu. Christine se k němu nastěhuje, následuje jeho rad, drží jím předepsanou dietu. Oba jsou však z jiného světa a ona začne brzy požadovat více svobody, prostoru, chce mít přítele a vlastní život. A to není starosvětský Barry ochoten akceptovat…Jak asi může tetno film natočený v roce 2000 režisérem Jeanem Stewartem dopadnout?

Běh za snem: Příběh Gail Deversové. USA 1996. Nadaná atletka Gail Deversová si se svým trenérem příliš nerozumí. Bob Kersee je pověstný tvrdostí, s jakou přistupuje ke svým svěřencům. Gail je však odhodlaná proniknout mezi elitu světových sprinterů za každou cenu. Její cesta k vítězství je ale mnohem obtížnější, než si kdo dokázal představit. Po svatbě se totiž Gail musí pustit do boje na dalších dvou frontách. Na jedné straně je manžel R. J., běžec, žárlící na Kersee a čas, který Gail s trenérem tráví, na straně druhé pak nečekané zdravotní problémy… Sakra, ta ženská ale měla vůli, řeknete si na závěr. A znovu si můžete pobrečet.

Je vám to stále málo? Ještě bažíte po troše té kultury na filmovém plátně? Pak je tady Velký běh. Jaro roku 1952, vrcholí přípravy na velký Běh míru. Stefan a Radek se chtějí závodu zúčastnit. Jeden proto, aby vyhrál motocykl Jawa, druhý zase touží odevzdat prezidentovi žádost o omilostnění svého nespravedlivě obviněného a vězněného otce… Buďme rádi, že žijeme v jiné době. Film natočil Jerzy Domaradzki v roce 1981. A jméno režiséra napovídá, že se jedná o polský film.

Na samotný závěr vašeho kulturního večera se doražte něčím rumunským. Orientační běh. Režie Dan Pita. 1982. Ale je to podobenství. Sportovní výkony ve filmu moc nehledejte :-)

Jsme běžci. Máme zkrátka rádi vše, co s během souvisí. Tedy i filmy s běžeckou tématikou. A nebojte se, ještě je tady hudba a literatura…


Autorkou příspěvku je JUDr. Lenka Wagnerová, členka Maraton klubu Seitl Ostrava, nadšená cestovatelka a milovnice bílého vína, odrůdy Veltlínské zelené. Své zážitky ze závodů prezentuje na svém blogu.