Určitě se každý z vás setkal s vrcholovým sportovcem, který třeba nedával do tréninku takové úsilí jako ostatní a přesto byl výrazně rychlejší než všichni ostatní. Je vám to povědomé či ne? Každopádně geny pro běh existují. Vědci dokonce odhalili, ze genetická složka může ovlivnit 20 až 80% fyzické výkonnosti. Pojďme si tedy něco o tom povědět…

Co je to ten gen?

Gen je úsek (protein, sekvence DNA) složený ze 3 nukleotidů. V našem těle se nachazí více než 22 000 genů. Tyto geny dávají dohromady kompletní soubor lidských genů – genom. Lidský genom je souborem genetické informace, která je zakódována ve 46 chromozomech. Chromozómy se v těle nachází v párech, vlastníme tedy 23 párů lidských chromozómů. Jedna kopie se dědí od matky, druhá od otce.

• ACE gen – tento gen aktivuje hormon angiotensin, který je zodpovědný za kontrakce cév, za rychlost průtoku krve, za krevní tlak a dokonce i za vstřebávání minerálů v těle. Úzce také souvisí s rychlostí metabolismu.

• ATCN-3 – tento gen byl australskými vědci v roce 2003 prohlášen za gen, který úzce souvisí s atletickou výkonností. ATCN-3 aktivuje α-actinin-3, který se vyskytuje v rychlých svalových vláknech a vzbuzuje v nás rychlost a sílu, která je vyžadována zejména při krátkých sprintech či technických disciplínách, nicméně i při vytrvalostním běhu. Vědci odhalili přítomnost dvou alel (forem) tohoto genu – R a X. Postupem času bylo zjištěno, že R forma se vyskytuje zejména u silových a rychlostně zaměřených sportovců, kdežto X forma spíše u vytrvalců.

No a co když oba moji rodiče jsou velcí sportovci? Někteří trenéři v Americe nechávají své svěřence dokonce geneticky testovat na několik takovýchto genů. Koneckonců proč ne, dneska už ceny nejsou tak vysoké (i pod 2000 Kč).

Chcete se taky nechat otestovat? Kdyby ano, zde je odkaz.

A teď už alou běhat.