Tradiční silvestrovskou etapou završil Lysacup svou první polovinu. I ta v pořadí osmá měla oproti předchozím své kouzlo. Tím hlavním tahákem, pro který se vyplatilo v poslední den roku do obce Ostravice dorazit, bylo každoroční představení nápaditých masek a převleků jednotlivých účastníků.

Opět nezklamal Jarda Lysek alias Dědek Beskydský, který ve slušivém smokingu s cylindrem, lakovanými botami, s hůlčičkou a houslemi odstartoval v devět hodin, opět více než dvousethlavý peloton. Jen ta slibovaná Vltava, známá ze startů pražských maratonských a půlmaratonských mega podniků chyběla :-)

A tak se mohlo stát, že vás předběhl bachař hlídající si svého vězně pomocí železného řetězu či sympatická čertice s pejskem, jemuž k předbíhání soupeřů pomáhala andělská křídla nebo tým vodních záchranářů, který vyběhl v jednotných plaveckých šortkách a koupacími čepicemi.

Tradičně velmi spoře oblečený Zdeněk Pácha, zvaný též Naháč, tentokrát k vrcholu vyrazil překvapivě oblečen a pro důležité body z této etapy vyběhl Lysou s plynovou maskou na obličeji.

Naštěstí se prognózy ohledně velmi kluzkých míst na čerstvém sněhu nepotvrdily a tak si závodníci, za téměř ideálních běžeckých podmínek na nejdelší trati celého seriálu, mohli užívat běh po příjemném sněhovém koberečku i bez nesmeků nebo speciální obuvi s hřeby.

Podmínky nakonec nejvíc vyhovovaly loňskému absolutnímu vítězi Ladislavu Sventekovi z Inov-8run.sk. Stejně jako minulý týden i tentokrát druhou pozici obsadil junior Tomáš Lichý a nevypsanou soutěž o nejrychlejšího závodníka v masce by vyhrál, v zástěře startující hospodyňka, Radim Kasalík z týmu (mo)mentálních opavských dup.

Etapa z ostravického hřiště výborně sedla Petru Hudečkovi, Martinu Staniekovi, Vojtovi Konířovi nebo třeba velkému adeptovi na titul skokana roku Liboru Bednarzovi, všichni si na Silvestra vylepšili svá letošní výsledková maxima.

Skvělý vrchař a lídr mužů nad padesát let Jirka Zátopek se tentokrát musel ve své kategorii sklonit před parádním výkonen Tomáše Bohatého ze sestavy Jump Sport Moira.

Svého nejlepšího umístění dosáhla i nejlepší žena Tamara Stonová, která dorazila do cíle na 34. příčce v absolutním pořadí.

Výsledky silvestrovské etapy celkové hodnocení příliš nezměnily, nicméně vítězný Ladislav Sventek i Radim Kasalík snížili náskok na lídra soutěže Tomáše Čera a podle jejich bodového odstupu na bratry Šindelky je velmi pravděpodobné, že na štítku putovní trofeje pro celkového vítěze Lysacupu v sezoně 2011 / 2012 bude jméno jednoho z nich.

Výsledky

Foto Pepa Teamu

Foto Luďka Bednarze

Foto Racingu Olešná

Foto SK Zafaru Frenštát p. R.

Týmy, které informují na svých klubových stránkách o dění v LYSACUPU:

Pepa Team 3SA Racing Team BK SAK Karviná
Inov-8run.sk CK Frenštát p. R. Racing Olešná
SK Valašské království VZS Ostrava X-TRAIL

Autor příspěvku Radim Lipták je členem frýdeckomísteckého běžeckého oddílu PEPA TEAM, který jen tak mimochodem miluje hory :-)