Kamil Krunka z Náchoda startující za SK Nové Město nad Metují a Anna Krátká ze Svitav startující za Hvězdu Pardubice se stali absolutními vítězi letošního ročníku Velké ceny východních Čech v bězích.

Do soutěže bylo původně zařazeno přes 40 závodů, pořádaných od března do listopadu. Nakonec odpadly tři náchodské běhy, takže bylo možné bodovat v 41 závodech. počítalo se 23 nejlepších startů.

Vítězové závěr soutěže celkem vychladili. „Samozřejmě mám z prvenství radost. Navíc, když jsem se do soutěže zapojil až v její druhé polovině,“ řekl Kamil Krunka, který vyhrál i 17. listopadu nebodovaný Běh městem Hradec Králové.

Kamil se nezúčastnil posledního závodu na Kuňce a tak jej mohl teoreticky ještě přeskočit Michal Vokolek, pokud by tedy vyhrál. Vokolek překvapivě vyhrál předposlední závod v Srchu, ale v posledním doběhl čtvrtý.

Před závěrem soutěže to měla ložené Krátká a pokud by absolvovala, jak plánovala, z posledních tří klání dvě, měla to v suchu. Ale odešla ji záda a tak čekala jak to dopadne. A klaplo jí to. Poprvé od zavedení absolutního pořadí nevyhrála letos druhá Taťána Metelková z Hradce Králové.