Leden je ideální doba začít měnit svůj život, respektive udělat něco prospěšného pro naše tělo či zdraví, nebo alespoň udělat krok správným směrem. I nepatrný pro někoho zanedbatelný krůček může přerůst na opravdu dlouhý krok či celoživotní vášeň pro běhání. Postupně tak můžete sklízet sladké plody, které běh jednoznačně přináší.

Poklidná sváteční atmosféra je ideální na tok myšlenek nad sebou samým. Člověk hodnotí uplynulý rok a spřádá plány na ten další. V tomto čase umocněným novoročním předsevzetím motivace nikdy nechybí, ba naopak každý překypuje odhodláním a silnými slovy. Spoustu lidí v podstatě čeká právě na tuto chvíli, aby odstartovali vlastní seberealizaci. Nový rok je jednoznačně ideální příležitostí začít se pravidelně věnovat běhu či se pustit do něčeho nového nebo se postavit dříve nepřekonatelným výzvám.

Začni hned

Pokud patříte do skupiny lidí, kteří neustále dokola znovu a znovu začínají běhat, ale nikdy u běhu nevydrží déle než několik týdnů, je právě pro vás dlouhodobý návyk a motivace do běhání alfou a omegou celého úspěchu. Jsem si naprosto jistý, že každý z nás si dokáže najít důvod či motivaci do běhání. Ať už se jedná o zlepšení zdraví, osobní zadostiučinění, radost z pohybu nebo překonání vlastního strachu. Ukažte okolí, ale hlavně sobě, že jste schopný učinit vlastní transformaci, například v posedlého a nenasytného běžce.

Každý odstartoval svoji běžeckou kariéru z jiného důvodu. První naběhané kilometry s sebou přinášejí spoustu silných emocí. Jsou-li alespoň trochu pozitivní, člověk se k běhání bude opakovaně vracet a jakmile objeví pravé kouzlo běhu, už nebude chtít přestat. Přinesou-li naopak spíše negativní emoce a zážitky, dochází k opovržení a postupně člověk ztrácí chuť a na běhání zanevře. Jak se tedy vyvarovat chyb spojených s běžeckým začátkem?

Běžec začátečník

Je to prosté, nejdůležitější a nejobtížnější krok je začít a překonat dosavadní pohybovou abstinenci. Nemusíte čekat na přelom roku, maratonky můžete nazout třeba už dnes. Je to jen pouhá symbolika, se vším začínat na začátku roku, ale na druhou stranu v tomto období chápu vysokou míru motivace. Téměř každý se na začátku dopouští stejné chyby a na trať doslova vystřelí jak elitní keňský běžec. Za pár minut zjistíte, až budete v obětí stromu lapat po dechu, že to není to pravé ořechové.

Každopádně stále silná motivace vás donutí vyběhnou znovu. Nejhorší, co můžete udělat, je jít běhat hned následující den s pocitem nápravy včerejšího bídného výkonu a ve velkém stylu se pokusit běžet delší vzdálenost, v horším případě přitlačit na pilu a přidat intenzitu. V tomto případě si zaděláváte na zranění nebo na nepříjemné bolístky. Postupem času motivace klesá a zároveň četnost běhání se rapidně snižuje až se opět zastaví.

Jak na to?

Pro naprosté začátečníky, kteří s pohybem či sportováním začínají od píky, doporučuji nechat souvislý běh až na později a začít jen svižnější procházkou, optimálně 3 × týdně 30 minut. Za několik týdnů můžete přejít na tzv. indiánský běh, což je kombinace chůze a běhu. Zvolte takové tempo, které jste schopni udržet delší dobu. Subjektivní pomůckou je schopnost při pohybové aktivitě plynule komunikovat či konverzovat a ne lapat po dechu. Určitě na začátku neběhejte dlouho a ani daleko, jinak hrozí svalové potíže či zranění a místo euforie budou převládat negativní pocity a frustrace.

Nezoufejte, že běžíte pomalu nebo jen krátce, časem se fyzická úroveň zlepší. Další fází je pomalý souvislý běh v nízkých tepových intenzitách, kterým budujeme obecnou vytrvalost, tedy základ pyramidy výkonnosti. Jste-li schopni běžet plynule více jak 30 minut, můžete do svého tréninku začít zařazovat rychlejší a delší výběhy.

Jak vydržet s běháním a vytvořit si návyk?

Jednou ze stěžejních věcí v dnešní hektické době je zachovat pravidelnost, čili pravidelný běžecký režim. Pokud vaše odhodlání stále trvá, je nezbytné nepřekrývat stanovený běžecký trénink pracovními či jinými záležitostmi, ale pevně ho ukotvit ve svém diáři. Důvod, proč jste se rozhodli běhat, si stále připomínejte. Mějte ho na očích nebo v mysli. To vás bude dlouhodobě a cílevědomě hnát vpřed.

Stanovte si cíl, který chcete dosáhnout. Pro efektivnější pokrok si stanovte dílčí cíle, které vás postupně dovedou k cíli. Aby vás běh obohacoval a neupadali jste do denního stereotypu, je dobré měnit místa, kde běháte, zkoušet různé terény či za nepřízně počasí využít běžecký trenažér.

Další způsob motivace může spočívat v běžeckých aplikacích, respektive na běžeckých fórech či skupinách a sdílet tak svůj pokrok s přáteli či běžeckými nadšenci nebo jen s odstupem času sledovat vlastní progres. Čím větší motivace do běhaní, tím větší předpoklad k vytvoření si trvalého návyku. Inspirací může být běžecká literatura či běžecká videa a filmy.

Vše záleží jen na vás. Rozhodnete-li se začít běhat a odstraníte začátečnické mouchy, bude vám běh přinášet radost, pocit štěstí či zdraví. Propadnete-li atmosféře a kouzlu běžeckých závodů, tak i možná celou řadu medailí. Slovo nuda se pro vás stane neznámé.