Velké dilema, kam jet v sobotu na závod jsme vyřešili jednoduše. Proč se nepodívat někam, kde jsme ještě nikdy nebyli a v podstatě neznámý závod pak zkusit přiblížit všem, co čtou moje reportáže na webu. Tak jsme cestou do Grygova netrpělivě čekali, co si na nás pořadatelé přichystali. A bylo to opravdu zajímavé.

Již po startu se běželo úzkým a nízkým podchodem pod vlakovou tratí, kde se všichni nad 180 cm museli ohnout a pak se díky deštivému počasí v minulých dnech nedalo proběhnout v dalším úseku pod kolejemi a muselo se přes přechod. Ovšem zdejší silně frekventovaná železniční trať donutila řadu závodníků postát si před závorou, kde jim pak pořadatelé odměřovali čas, který odečetli od dosaženého výkonu. Tak se pak dospělo i k překvapivým výsledkům.

U mužů zastávka před kolejemi vytvořila zajímavou zápletku

Vítěz kategorie mužů Jan Drmolenský z Grygova /38:52/ v podstatě až do vyhlášení nevěděl, jak dopadl. Nakonec byl spokojený s prvním místem, které vyfoukl druhému muži v pořadí Josefu Kaštilovi /FTK Olomouc – 39:03/. Třetí doběhl Radim Derka z Přerova /39:33/.

Jitka Fojtková naopak nestála ani jednou u přechodu

Jitka Fojtková /Liga100 Olomouc – 43:08/si od startu vytvořila velký náskok a pokaždé jí přeběh kolejí vyšel tak, že se nemusela zastavit. Proto také bezpečně a bez velkého úsilí zvítězila. Druhá skončila Taťána Kvapilová z Olomouce /47:08/ a třetí pak Marie Hynštová /AK Drnovice – 47:57/.

G –běh v Grygově se dostává do podvědomí běžců

V Grygově vzniká nová tradice běžeckých závodů. Zdejší triatlonový klub si přidal k organizaci triatlonového závodu také běžeckou akci a celkem dobře se jim daří rozvíjet i tuto sportovní aktivitu. Při běžce připravili dvě možnosti startů.

Buď jeden okruh kolem obce po polních cestách a jen malý kousek po silnici v délce pět kilometrů nebo dvě kola, což pak dává samozřejmě kilometrů deset. Terén byl po deštích trošku měkčí, ale kalužím se dalo vyhnout a tak nebylo třeba ani běžet v krosových botách. Problém byl s kapacitou závodu, protože nebylo možné pustit na trať víc běžců, tak se posílaly přihlášky předem, a kdo přijel jen tak, měl smůlu.

Rodinné prostředí a parádní pohoda

To nejvíc kvitovali všichni závodníci a komplikaci s přeběhem kolejí vzali vesměs s úsměvem. Někdy to prostě nejde zlomit přes koleno.

„Dotahoval jsem se na vedoucího závodníka přede mnou a on pak musel zastavit na kolejích,“ kroutil překvapeně hlavou při vyhlašování nejlepšího běžce. „Tak jsem do poslední chvíle nevěděl, jak to vyjde. A nakonec jsem vyhrál. Aspoň to bylo trochu dramatické.“

„V uplynulém týdnu jsem absolvovala dost velkou zátěž, tak jsem si sem přijela jen na kole trochu uvolnit nohy a něco odtrénovat,“ usmívala se spokojeně Jitka Fojtková.

„Ale nedá se říct, že bych se zase nějak flákala. To ne, jen jsem nemusela jít naplno a navíc se mi v takovém terénu běhá dobře,“ uzavřela Jitka naši debatu po závodě.

Konečně jarní počasí i se sluníčkem udělalo všem borcům v Grygově radost a pořadatelé také slíbili pro příště, že se vrátí k trati, která nepovede přes koleje.

Takže to už pak bude naprosto ideální a určitě se do tak krásného pohodového prostředí budou všichni těšit. To je bez debat.

Výsledky