Největší hornické muzeum v republice, které se rozprostírá na jihovýchodním úpatí vrchu Landek nad soutokem řek Odry a Ostravice dnes přivítalo běžce. Landek, který byl v roce 1992 vyhlášen národní přírodní památkou, je současně světově známou lokalitou jak z hlediska geologie, archeologie a historie, tak i z pohledu přírodovědy a hornictví.

A právě pro jedinečnost této lokality, která je také známá bohatou vegetací, se organizátoři rozhodli uspořádat 1. ročník krosového závodu pod názvem Lowellpro Cross Landecká 10.

Touto novou akcí na Ostravsku se současně také rozbíhá Moravskoslezský běžecký pohár, který pro letošní rok čítá 17 závodů.

Dva náročné pětikilometrové okruhy, které vedly převážně po zasněžených a rozbahněných lesních pěšinách, zvládl nejrychleji opavský borec Aleš Zajíc (TT Emma Stella Opava). S náročným terénem si dokázal poradit za 37:33 minuty.

O více než minutu za ním doběhl Polák Tomasz Wróbel (MKS Centrum Dziegielów) – 38:39. Na třetím místě skončil Roman Baláž (Baláž Extreme Team Ostrava) v čase 39:10.

Mezi ženami se nejvíce prosadila Kateřina Bluchová (osmá z Běchovic). Tato ostravská běžkyně, která reprezentuje AK Asics Kroměříž, dokázala bezpečně zvítězit s časem 42:59. S téměř dvouminutovou ztrátou za ní doběhla do cíle Ivana Zbořilová – 44:04. Na třetím místě se pak umístila veteránka Danuše Škrdová – 49:25 (obě MK Seitl Ostrava).

Poloviční distanci Lowellpro Fitness Cross Landecká 5 ovládli Jiří Kabaja z Opavy a Lucie Gruchalová z Lowellpro Šafrata team.

Hlavní organizátor dnešního závodu Ivan Šeděnka na dotaz, co jej přivedlo k myšlence uspořádat takový kros, odpověděl: „Často jezdím na kole přes Landek a moc se mi líbí okruh v tomto nádherném přírodním prostředí, proto mě napadlo tady uspořádat nějaký krosový běh. Taky jsem chtěl podpořit značku našeho sportovního oblečení, která podporuje několik běžeckých týmů v republice.“

„S prvním ročníkem jsem spokojený, sice účast nebyla úplně podle našich představ, ale myslím si, že závodníci, kteří se zúčastnili, byli s volbou tratě a organizací celého závodu spokojeni. Počasí se vydařilo a trasa byla dobře připravena. Příští rok bych chtěl udělat závodu větší reklamu, aby se zvýšil počet účastníků tak, jako je tomu u ostatních závodů zařazených do Moravskoslezského běžeckého poháru,“ dodal Šeděnka.

Výsledky

Fotogalerie Martina Dedka

Fotogalerie Lowellpro

Fotogalerie MK Seitl