Sluníčko, příjemný teplý podvečer, bezvětří a krásná trať se začátkem i koncem u malebného rybníka. Pro běžce snad lepší kulisy pro závod ani neexistují. A právě takové podmínky panovaly při letos už šestnáctém podniku brněnského běžeckého seriálu Triexpert Cup v Popůvkách.

„Bylo teplo, ale v lese pěkný chládek. Možná jen slunce už bylo dost nízko a občas svítilo do očí, ale jinak se běželo parádně,“ pochvaloval si Lukáš Soural.

Právě lídr průběžného pořadí seriálu si na necelých osm kilometrů dlouhém členitém okruhu doběhl v čase 27:26 pro vítězství. Jediná nebrněnská trať mu evidentně svědčí. Soural totiž opanoval všechny tři letošní zastávky v Popůvkách a ve středu zaostal jen osm sekund za svým osobákem na kopcovité trati.

„Forma asi pořád docela je. Škoda, že neběžel nikdo se mnou. I když jsem se snažil na pilu tlačit i sám, čas mohl být ještě o něco lepší,“ podotkl Soural, jenž si připsal letošní pátý triumf v Triexpert Cupu a radost z úspěchu mu nekalil ani fakt, že na startu chyběl jinak vždy stoprocentní Jiří Čípa.

Sourala zpočátku zkoušel nahánět Aleš Kocián, ale marně. Doběhl nakonec třetí, protože se před něj ještě vklínil Vlastimil Lysák, jenž finišoval skoro minutu za prvním v cíli.

„Cítil jsem se dobře, tak jsem zkusil s Lukášem běžet. Jenže jsem to moc dlouho nevydržel, byl na mě moc rychlý. Pak mi docela došlo a Vlastík mě přejel jak parní válec,“ líčil Kocián.

V ženách se tentokrát sešla trochu slabší konkurence a toho využila Zuzana Ožanová, která si doběhla pro svou premiérovou výhru v Triexpert Cupu.

„Silné holky nepřijely, takže z vítězství ani nemám takovou radost. Neběželo se mi moc dobře, ale čas zas tak špatný není,“ usmála se Ožanová, jež pod nafukovacím obloukem proběhla v čase 33:50.

Za ní skoro o minutu nazpět finišovala Kateřina Konečná a třetí už s menší ztrátou skončila Pavla Paříková. Obě ženy se moc často na stupně vítězů nepodívají, tak to pro ně byl zvláštní okamžik.

„Nepokořila jsem žádnou z holek, která mě třeba jindy poráží. Spousta soupeřek byla asi na dovolené, takže z toho ani nemám takovou radost,“ mluvila Paříková podobně jako vítězka Ožanová.

Soural má nyní v čele poháru 1181,1 bodů a na Lysáka má tři závody před koncem k dobru 80 bodů. Jenže v záloze číhá šelma v podobě Čípy. Ten zatím letos absolvoval jen deset startů, za něž inkasoval plný počet 1000 bodů. Pokud se ze tří možností dvakrát zúčastní a podle předpokladů vyhraje, neměl by mu celkový triumf uniknout. Soural se totiž přes kýžených 1200 bodů dostane jen těžko.

„Když poběží Jirka dva závody, které vyhraje, a já třeba zvítězím v tom třetím, tak mám spočítané, že mi to asi i tak nebude stačit,“ filozofoval Soural.

Víc opět napoví další díl, který se uskuteční ve středu 30. srpna na stadionu pod Palackého vrchem, kde je na programu dráhová pětka. Poběží se v třech rozbězích, první startuje už v 16:45. Velkou novinku představují historicky první dětské závody v Triexpert Cupu od 2 do 10 let, které se uskuteční mezi prvním a druhým rozběhem.

„Prosíme všechny rodiče, ať potomky zaregistrují na mailu jan.huppert@triexpertcup.cz. Podle registrací pak určíme kategorie. Přihlášení však bude možné i na místě,“ uvedl ředitel poháru Tomáš Kalina.

Výsledky