Románově pojatá kniha Christopera McDougalla BORN TO RUN o zapomenutém národu indiánských běžců se stala světovým bestsellerem, vzbudila velký ohlas, ale ne vše, co je nyní na vlně zájmu zveřejňováno, jsou seriózní pravdivé informace. V srpnu 2011 se o tom přesvědčila dvojice českých dokumentaristů a běžců Alena Žákovská a Milan Daněk, když podnikli průzkumnou cestu na dno mexických kaňonů Batopilas a Urique a podařilo se jim získat spoustu zajímavých poznatků nejen o současném životě zdejších indiánů.

„Některé věci, které se teď šíří, jsou nepravdivé. Snažím se všem vysvětlovat, že Tarahumarové jsou opravdoví lidé s opravdovými problémy“, říká Micah True alias mýtický hrdina knihy zvaný Caballo Blanco.

Ve skutečnosti tento muž není jen podivínským ultramaratoncem, který získal důvěru indiánské komunity, ale také ředitelem extrémního závodu, který se každoročně koná v Měděných kaňonech a jeho výtěžek je předán jejich původním obyvatelům.

Bílý kůň

V roce 2011 se běžel s podtitulem „Běh pro mír v Mexiku“, aby upozornil na utrpení způsobovaných válkou drogových kartelů, která si vyžádala již 35 tisíc obětí a dotýká se právě území obývaném národem legendárních běžců.

COOPER CANYON ULTRAMARATON a CABALLO BLANCO UTRAMARATON jsou dvě nejčastější označení pro tento závod, jehož tradici založil roku 2003 Američan známý pod jménem Caballo Blanco, což v překladu znamená Bílý kůň.

Od vydání knihy, která fascinujícím způsobem popisuje průběh závodu v roce 2006 (takže se nejednalo se o první ročník jak popisuje příběh) neustále stoupá popularita této akce a účast zahraničních běžců je limitována.

Orálek a 300 indiánů

Letos poprvé poběží i pětice českých ultramaratonců, přičemž Dan Orálek se pokusí bojovat o přední umístění, které tradičně patří domácím indiánským běžcům. Trať se v průběhu let několikrát měnila, od roku 2010 by měla zachovat standard délky zhruba 80 kilometrů s extrémně vysokým převýšením v kamenitém terénu sluncem rozpálených kaňonů.

Závod bude bude odstartován v neděli 4. března 2012 v 6:30 místního času na náměstí městečka Urique a startovní listina uvádí zahraničních účastníků (počet startujících indiánů je neomezen, očekává se účast 300 domorodých běžců) čítá 83 ultramaratónců (z toho 20 žen) ze 14 zemí světa a nechybí v ní známá jména jako Luis Escobar a Barefoot Ted.

Ultramaraton v Měděných kaňonech není obyčejný závod. Startovné se zde neplatí, ale každý z účastníků je vyzván k poskytnutí daru pro místní indiánské obyvatelstvo. V letošním roce postihlo kaňony nebývalé sucho, které ovlivnilo neúrodu kukuřice.

Tarahumarové jsou hrdí lidé, kteří po staletí přežívají v tvrdých podmínkách těžce dostupných končin. Pojetí jejich tradičního života „korima“ lze volně přeložit jako sdílení. Nemají mnoho hmotného majetku, ale svobodně se o něj dělí.

Sdílet jídlo a oblečení, stejně jako moudrost, je pro ně přirozené bez očekávání nějakého oplácení darů. S radostí přijali zásoby kukuřice, fazole, brambor a dalších potravin, které byly zakoupeny za přispění zahraničních účastníků blížícího se závodu.

K radosti Caballa Blanca se také indiáni z míst, kde se v minulosti už běhat přestalo, znovu díky popularitě závodu vrací k této tradici. V knize popisovaná zkušenost, že indiáni z okolí Urique zapomněli běhat, byla vloni vyvrácena překvapivým vítězstvím teprve dvacetiletého mladíka Miguela Lara.

Domluvit si s ním schůzku není jednoduché. Stejně jako všichni místní, žije ve skromných podmínkách a při prvním setkání je nedůvěřivý.


Autorem článku je Milan Daněk, běžec z Blanska, který provozuje expedice směřující do opravdově divokých oblastí naší planety. Jeho cesty za poznáním života geograficky izolovaných etnik mířily opakovaně na Novou Guineu, do nitra brazilské Amazonie a také na ostrov Borneo. Milan rovněž publikuje na webu Horizont.