Recesistický název, ale klasický závod. Na únor a po delších silných mrazech nečekaně příjemné počasí. Teplota cca 8°C, slunce a mírný větřík. Dvě tratě hlavního závodu, pro dorost, veterány a všechny ženy 7km, pro mladou mužskou kategorii 9,5km.

Velká část obou tratí je totožná, devítka po 2,77 km /dle GPS/ odbíhá, aby si muži vyběhli a seběhli asi 1,25km stoupání na „Novinu“ a opět se na trať sedmičky napojili. Start i zázemí závodu vedle městského koupaliště v Sokolově.

Letos jako v pohádce

Trasa vede po asfaltových cestách, po louce za velkou „trafačkou“, ke které po podběhnutí R6 a podél koupaliště Michal po dvou kilometrech závodníci dobíhají, aby další část absolvovali lehce rozbahněnou loukou a pak odbočili na silnici vedoucí okolo Vítkova, kde je na sedmikilometrové trati asi nejvyšší bod závodu.

Převýšení však není velké, spíš je trať lehce členitá s klesáním v druhé polovině. Pár ledových ploten velkých snad 2×20m se dalo snadno překonat, stejně jako dvakrát přebíhaný potok, který měl až nečekaně malý průtok.

Dokonce i neoblíbená travnatá cesta těsně před cílem, obávaná především pro svůj příčný sklon směrem k potoku, která při namrznutí či sněhu je dost nebezpečná – letos však jak v pohádce.

Na startu, který je společný, se sešlo cca 50 závodníků, mezi kterými byli kromě atletů i orienťáci, bikeři a triatlonisté.

Vítězi Procházka a Sekyrová

Jasnými favority byli, při menší účasti špičkových běžců, Kuba Coufal /AK Bílina/ a především Pavel Procházka /AK Sokolov/, mezi ženami pak jediná Ivana Sekyrová /AK SO/, byť jí čekal ještě sobotní maratonský trénink (start a pokus o maratonský limit na Londýn je asi připraven).

Jak po doběhu uvedl vítěz 9,5km Pavel Procházka, druhého v cíli Kubu Coufala, utrhnul již ve stoupání na „Novinu“ a do cíle doběhnul s velkým náskokem /33:24/. Třetí opět s odstupem doběhnul Honza Sokol, stále se potýkající se zdravotními problémy.

Pěkný výkon předvedl padesátník Karel Pilař /Aš/, který si dobrovolně vybral 9,5km a dostal se pod 40 minut /39:30/. Na sedmičce nenechal nikoho na pochybách Milan Kožák /KV/, stejně jako Ivana Sekyrová. Oba zaběhli velmi pěkné časy /26:24 resp. 27:36/.

Běhající primátor

Padesátníky vyhrál Michal Landiga, ale nová tvář této kategorie Jirka Vajlent /Chodov/ mění zažitá pořadí a tentokrát poráží Josefa Milotu /M.Lázně/, Pavla Kriegra/AK SO/ i ostatní a končí na 2.místě. Mezi mladými se na startu představil i primátor Karlových Varů Petr Kulhánek a 7km zvládnul ve slušném čase 32:20.

Je vidět, že to jde i ve startovním poli a nejen v „kvádru“ potřást pravicí borcům na bedně. To se mi opravdu líbilo. Držím palce primátorovi, ať mu elán a síla vydrží i do složitých politických jednání, která jsou určitě těžší než Běh únorového vítězství :-)

Výsledky

Fotogalerie


Autorem článku je Oldřich Dvořák, který působí jako hlavní trenér v Triatlet Karlovy Vary.